2024.07.16, Kedd

A Kecskeméti Megyei Kórházba integrálták a Kiskunfélegyházi Telephelyet valamint a Kalocsai Szent Kereszt Kórházat. A három kórház 2.95 milliárd forintos Európai Uniós támogatást nyert el az összevonás megvalósításához az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Az Európai Unió 100%-ban támogatja azt a közel 1.2 milliárd forintos fejlesztést, melyet a Kiskunfélegyházi Telephelyen valósítanak meg a TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0013 azonosítószámú projekt keretében. A kivitelezést a Lecpes Építőipari Kft. nyerte el, az összegből a Kiskunfélegyházi Telephelyen az emelt szintű szakorvosi ellátásnak megfelelő modern, korszerű rendelőintézeti rész kialakítására nyílott lehetőség.

Mivel az intézményben megszűnik az akut ellátás, előtérbe kerül a járóbeteg-, az egynapos- valamint a sürgősségi kezelés, ezért a főépület földszintjéhez északi oldalról csatlakozó bővítmény kialakítása válik szükségessé. Ennek megvalósítása során átépítik a radiológiát, kialakítanak két műtővel felszerelt egynapos sebészeti blokkot, nappali betegellátási részleget és egy sürgősségi fogadóhelyet is. A két új műtő kialakításának köszönhetően napi 8-10 ambuláns műtétet tudnak elvégezni a kórházban, ami lefedi a kistérségi igényeket. Az új szárnyban a szakrendelés, a sürgősségi fogadóhely, az endoszkópos rendelő, a recepció, a tüdőgondozó és a pszichiátria is helyet kap.

A projekt tartalma:

1. Vizsgáló és fektetők - nagy átriumos rendszerű váróval, modern fogadópulttal.

2. A járóbeteg-ellátó területek a földszintre kerülnek, hogy közvetlen vertikális kapcsolatot biztosítsanak a radiológia, az egynapos sebészet és a nappali kórház között.

3. A korszerűsítéseknek köszönhetően valamennyi szakrendelő az uniós normáknak megfelelő körülmények között tud a jövőben működni.

4. Az első emeleten lévő rendelők földszintre koncentrálásának köszönhetően innovatív megoldásokra nyílik lehetőség, melyek eredményeként az épület fekvőbeteg kapacitása is bővülhet.

5. A szakorvosi rendelő normál vizsgálóit a földszint meglévő részének déli, illetve a bővítmény keleti oldalára csoportosítják, itt helyezik el a bejáratot is.

6. Az épület keleti szárnyában sürgősségi fogadóhely kialakítására kerül sor, melyhez külön mentőbejárat kapcsolódik.

7. Az új szárny nyugati oldalán a gasztroenterológia, a vérvételi és vizelet-leadási helyeket, valamint a könnyen megközelíthető gyermekrendelőket helyezik el. A koncepció fontos eleme, hogy középen jól használható, világos és tágas betegvárók létesülhessenek. A radiológia helyiségeit az I. emeleten, a jelenleginél jóval nagyobb területen építik ki. A pillanatnyilag nem üzemelő műtőblokk átalakításával két, egynapos sebészeti műtő és előkészítő-ébredő létesítésére nyílott meg a lehetőség. Az egynapos sebészethez 20 ágyas fektető részleget és 12 ágyas nappali belgyógyászati ellátást biztosító részleget alakítanak ki a II. emelet nyugati szárnyában. Megújul az endoszkópia, a digitális röntgen és megvalósításra kerül a teleradiológia és telepatológia is.

A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZ KISKUNFÉLEGYHÁZI TELEPHELYÉNEK ÜNNEPÉLYES NYITÓ RENDEZVÉNYE 2015. OKTÓBER 06-ÁN 15 ÓRAI KEZDÉSSEL.