2024.06.19, Szerda

A Magyarországon első európai központját létesítő Himile Science and Technology a gumiabroncsok vulkanizáló-formáinak legnagyobb gyártója. 20.000 darabos kapacitása a világon gyártott ilyen termékek egyötödét adja.

A beruházás a Himile számára fontos stratégiai lépés, hiszen ezentúl a teljes európai piacot és prémium abroncsgyártó partnereit már közvetlenül a kontinensről tudja kiszolgálni, nem csak kínai gyártóközpontjából. A vállalat várakozásai szerint a gumiabroncsformák alkatrészeinek gyártókapacitása folyamatosan nőni fog, bővül a gyártott termékek skálája, illetve a vállalat más üzleti szektorai is megjelennek Európában. Eközben végig Magyarország marad működésének fő központja.

A beruházás most lezárult első ütemét hamarosan további fejlesztések követik: a Himile terveiben már a következő évekre több milliárd forintos bővítések szerepelnek. Az üzemet úgy alakították ki, hogy 3100 négyzetméteres alapterülete 6000 négyzetméteresre bővíthető. A jelenlegi 50-ről a dolgozói létszám a folyamatos felvétel és képzés eredményeként a következő 3-5 évben fokozatosan meghaladhatja a 200-at.

A Himile beszállítója lényegében az összes nagy gumiabroncsgyártónak, mint a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Michelin vagy a Pirelli. Befektetési döntésüknél nagy szerepet játszott a Magyarországon rendelkezésre álló fejlett beszállítói hálózat, valamint a kiemelkedő logisztikai lehetőségek.

A kínai Himile Group a gumifeldolgozó gépek előállítása mellett foglalkozik turbinaalkatrészek, nyomástartó tartályok, olaj- és gázipari berendezések, vasúti szállítórendszerek részegységeinek és gumiköpeny-szelepek magjainak előállításával is.

(MTI)

Mi épül?Székesfehérvárautóiparüzemépítés