2024.07.21, Vasárnap

„Amilyen nehéz volt számomra az a rossz emlékű nap, amikor közölnöm kellett a bezárás tényét, olyan boldog vagyok most, hogy bejelenthetem, az Interspan Faipari Kft. újra megkezdheti a termelést a vásárosnaményi üzemében” -  idézte a szon.hu Hendrik Hechtet, a svájci székhelyű Interspan Kft. egyik ügyvezetőjét. Hozzátette, a bezárás egyik oka az akkori energiapolitika volt, ami inkább a fa elégetését támogatta. A mostani gazdasági környezet és a kormány támogatása ugyanakkor lehetővé teszi az újrakezdést.

A beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a magyar kormány április 20-án nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A közel 30 milliárd forint összértékű beruházás 100 új munkahelyet teremt, 2016 júniusában készül el.

Az ünnepélyes alapkőletételen Seregi Barnabás, az Interspan Faipari Kft. egyik magyarországi ügyvezetője elmondta: a 2011-es bezárás előtt a faipari üzemben laminált bútorlapot gyártottak, ezentúl háromrétegű OSB-lapokat (Oriented Strand Board) fognak előállítani. ”Ezeket a lapokat használják tetőfedéshez, zsaluzáshoz, könnyűszerkezetes házak építéséhez, így találunk majd piacot az árunak. Termelési kapacitásunk napi 800 köbméter OSB-lap, ennek húsz százalékát belföldön, nyolcvan százalékát külföldön kívánjuk értékesíteni.”

Bódis Bogdán beszerzési vezető közölte, közel félmillió köbméter fára van szüksége egy évben a vállalkozásnak, ezt hazai és külföldi forrásból (Ukrajna, Románia, Szlovákia) fogják biztosítani. ”Igyekszünk minél több alapanyagot Magyarországról beszerezni” - közölte Bódis Bogdán, aki szerint a cég több átvételi formában is gondolkodik, így raktárból, kitermelési helyről is felvásárolják a fát, de átveszik a vásárosnaményi üzemüknél is.

(forrás és fotó: szon.hu)

Mi épül?faipar