2024.06.25, Kedd

A világ vezető biztonságtechnikai szállítójának magyarországi leányvállalata máris érzi a CSOK kedvező hatását. ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezetője ugyanakkor a turizmus bővülésében és az Airbnb típusú szálláskiadások terjedésében is húzóerőt lát, és kétszámjegyű növekedésben bízik.

A többek közt ajtóautomatikát, beléptető rendszereket, zárakat, hőelvezető és szellőztető rendszereket szolgáltató ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezetője egy interjúban elmondta, az előző évek tendenciáival ellentétben számos lakossági beruházás és új ingatlan építése indult meg az év elején.

„A folyamat új lehetőségeket teremt az építőipari cégeknek, bízunk benne, hogy 2016-ra már kétszámjegyű növekedéssel számolhatunk az iparágban” – idézte a piacesprofit.hu Ónody Csabát. Az ügyvezető hangsúlyozta, az építőipar már tavaly is jól teljesített. A lakossági piac kivételével 2015-ben minden területen jelentős beruházások indultak meg, melynek eredménye 3 százalékos bővülés lett. „A növekedés motorját a sportlétesítmény-építések és kórház-rekonstrukciók jelentették, de az előző évekkel ellentétben 2015-ben már az ipari beruházások is jelentős szerephez jutottak a bővülésben” – fogalmazott Ónody Csaba.

A szakember hozzátette, a belföldi turizmus bővülése és az új típusú szállásadók megjelenése is pozitívan hat az építőipar teljesítményére. Ma már a hagyományos szállodai projektek mellett az úgynevezett Airbnb típusú szálláskiadások (melyekben magánemberek ajánlanak szállást turistáknak a szállodáknál jóval olcsóbban) is számos ingatlanberuházási projektet generálnak. Ezek során a legfontosabb szempont az energiatakarékos, minél költséghatékonyabb fűtési vagy épp biztonságtechnikai rendszer kialakítása a szállóvendégeknek szánt lakásban.

A cég szempontjából speciális keresletet támaszt, hogy a szállásadók olyan beléptető megoldást keresnek, amely teljes mértékig emberi erőforrás nélkül, minimális költség mellett tudja kezelni a pár naponta cserélődő vendégkört. „A mobileszközök elterjedése a biztonságtechnikai megoldások kapcsán meghatározóvá vált. Ma már az is megoldható, hogy valaki a mobiltelefonjával nyissa ki otthona bejárati ajtaját, s korszerű beléptető rendszereink révén ugyanezt tudjuk biztosítani egy korszerű szállodában is” – mondta az ASSA ABLOY Hungary ügyvezetője.

Ugyanakkor az iparág többi szereplőjéhez hasonlóan az ASSA ABLOY is érzi a munkaerőhiányt a növekedéssel együtt, még ha nem is közvetlenül érinti a probléma. „A kivitelezői oldalon érezhető munkaerőhiány nekünk gyártóknak is plusz terhet jelent, mivel jóval több szakmai támogatást várnak el tőlünk.”

(piacesprofit.hu)

Iparági híreképítőiparépületgépészetingatlanfejlesztés