2024.07.16, Kedd

„A recesszió miatt drasztikusan visszaesett az építkezési és felújítási kedv, ám a trend tavaly megfordult, különösen az építőanyagok tekintetében látható erősödés” – idézte Karl-Heinz Kethet, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatóját a cég sajtóközleménye.

A Praktiker Kft. évértékelő sajtótájékoztatóján kiderült, a barkácsáruház-lánc a korábbi folyamatos csökkenés után tavaly több mint 7 milliárd forinttal (28 százalékkal) növelte forgalmát, ezzel 32,5 milliárd forintos árbevételt ért el. A Wallis Asset Management Zrt. tulajdonában levő cég a jelenlegi 19 áruház mellé két-három új áruház nyitását tervezi a jövőben.

A közlemény szerint az igazgató arról is beszámolt, az ingatlanpiac élénkülése miatt a csempe, szaniter értékesítése átlagon felüli, de hagyományosan erős volt a bútor, építőanyag, világítástechnikai és lakberendezési cikkek, valamint a szabadidős nyári termékek forgalma is.

 

Úgy néz ki, a legjobbkor lépett a Wallis

A tájékoztatón arról is szó esett, hogy idén januárban a magyarországi Praktiker új többségi tulajdonosa a Wallis Asset Management Zrt. lett.  A Wallis birtokába került a teljes kiskereskedelmi vállalat, az ingatlanok (13 saját, 6 bérlemény) és a márkanév is. A Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója kisebbségi tulajdonosként vesz részt a vállalat operatív irányításában.

Müllner Zsolt a Wallis Asset Management Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, a sikeres tranzakciónak köszönhetően létrejött az egyetlen magyar tulajdonú barkácsáruház-lánc a piacon.

Müllner Zsolt, Karl-Heinz Keth és Veres Tibor (fotó: Praktiker)

Veres Tibor a Wallis elnöke kifejtette, a magyarországi Praktiker tavalyi eredményei, a kiskereskedelmi piac elmúlt években végbement tisztulása és a felélénkülő lakáspiac növekedést vetít előre, így a befektetésük megtérülőnek ígérkezik. Hozzátette, a vállalat pénzügyi háttere az új tulajdonossal stabilabbá vált, ez a beszállítók és üzleti partnerek számára nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot teremt.

 

A középiskolások és az egyetemisták is célkeresztben

A több mint 1200 munkavállalót foglalkoztató cég munkaerőhiánnyal küzd, különösen az áruházi pozíciókban. A barkácslánc ezért már évek óta együttműködik középfokú oktatási intézményekkel, amelyekből több mint száz tanuló tölti szakmai gyakorlatát a Praktiker áruházakban. A diákok tanulmányaik befejezése után a cég munkatársaivá válhatnak.

Emellett a jövő szakemberképzésében is jelentős szerepet vállal a barkácslánc. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának Gazdálkodástudományi Karával közösen szeptembertől duális képzés indult. A hallgatók már az egyetemi évek alatt olyan vállalati ismereteket és szakmai kompetenciákat szerezhetnek, melyekkel jelentősen növekedhetnek munkaerő-piaci lehetőségeik.

(magyarepitok.hu)

(képek: Praktiker)

Galéria

Iparági híreképítőipari cégekPraktiker Kft.