2021.10.24, Vasárnap

A szerdán induló építőipari kiállításon meghirdetik a családi házak energetikai felújításának támogatását - értesült a nol.hu. A pályáztatás júliusban indul, a támogatás 50 százalék körüli lesz.

A lap azt írja, április 6-án, a Construma építőipari és otthonteremtési kiállításon jelenti be a kormány a családi házak vissza nem térítendő energiahatékonysági támogatásait, melynek pályáztatása júliusban kezdődik. Ezt követően egymás utáni munkanapokon az ország hét térségében lehet majd beadni a jelentkezést elektronikusan.

A lap szerint az áprilisi bejelentés és a pályázatindulás közötti három hónap a felkészülésről szól. A kormány ugyanis a szerdai hivatalos nyitány után röviddel közzéteszi a részletes feltételeket. Ebben benne lesz,

  • hogy az adott típusú felújításokért vagy berendezésért a kivitelező, illetve az eladó legfeljebb mennyit kérhet,
  • emellett új elem, hogy ezek ismeretében a tulajdonosnak még a jelentkezés előtt le kell szerződnie a beruházásra.

Így a pályázatot már az előírásos tarifáknak megfelelő feltételes szerződésekkel együtt kell beadni. Ezzel a kiírók szerint a lehető legkisebbre szorítható le a téves beadványok aránya. Ráadásul a korábbiakhoz hasonlóan most sem kizárt, hogy a később beadott, a keretből már kifutó, de szabályos pályázatokat tartalék listára helyezzék, és ha később új pénz áll a házhoz, e kört is befogadják.

A pályázatok átlagos támogatási aránya ötven százalék körüli lesz, ettől felfelé és lefelé is eltérhet, attól függően, hogy hányfajta energiahatékonysági beruházásra vállalnak kötelezettséget (szigetelés, fűtésfelújítás, megújuló energiák hasznosítása).

(nol.hu)

Energetikacsaládi házak

Ajánljuk még