2024.05.25, Szombat

A szerdán induló építőipari kiállításon meghirdetik a családi házak energetikai felújításának támogatását - értesült a nol.hu. A pályáztatás júliusban indul, a támogatás 50 százalék körüli lesz.

A lap azt írja, április 6-án, a Construma építőipari és otthonteremtési kiállításon jelenti be a kormány a családi házak vissza nem térítendő energiahatékonysági támogatásait, melynek pályáztatása júliusban kezdődik. Ezt követően egymás utáni munkanapokon az ország hét térségében lehet majd beadni a jelentkezést elektronikusan.

A lap szerint az áprilisi bejelentés és a pályázatindulás közötti három hónap a felkészülésről szól. A kormány ugyanis a szerdai hivatalos nyitány után röviddel közzéteszi a részletes feltételeket. Ebben benne lesz,

  • hogy az adott típusú felújításokért vagy berendezésért a kivitelező, illetve az eladó legfeljebb mennyit kérhet,
  • emellett új elem, hogy ezek ismeretében a tulajdonosnak még a jelentkezés előtt le kell szerződnie a beruházásra.

Így a pályázatot már az előírásos tarifáknak megfelelő feltételes szerződésekkel együtt kell beadni. Ezzel a kiírók szerint a lehető legkisebbre szorítható le a téves beadványok aránya. Ráadásul a korábbiakhoz hasonlóan most sem kizárt, hogy a később beadott, a keretből már kifutó, de szabályos pályázatokat tartalék listára helyezzék, és ha később új pénz áll a házhoz, e kört is befogadják.

A pályázatok átlagos támogatási aránya ötven százalék körüli lesz, ettől felfelé és lefelé is eltérhet, attól függően, hogy hányfajta energiahatékonysági beruházásra vállalnak kötelezettséget (szigetelés, fűtésfelújítás, megújuló energiák hasznosítása).

(nol.hu)

Energetikacsaládi házak