2024.05.22, Szerda

Összesen 1 900 000 forint díjazással három pályázatot hirdetett meg a Creaton tetőcserépgyártó építészek és építészhallgatók számára. A zsűri a kerámia tetőcserepek és Equitone szálcement homlokzatburkolatok felhasználásával készült épületeket és terveket értékelte. A beérkezett 76 pályaműből 20 munka 45 építésze került a döntőbe, akik meghívást kaptak a díjátadó ünnepségre, melyen végül 13 épületet díjaztak. A három kategóriában egy-egy neves építészekből álló zsűri bírálta a pályázatokat.

A kerámia tetőcserép pályázatán egy építész-trió, Álmosdi Árpád, Csendes Mónika és Pölös István szolnoki lakóház felújítása győzött. Dr. Tamás Anna Mária értékelése szerint, az építész ritkán tud úgy tervezni, hogy az épület hangulatában parasztházat idézzen, ezt mégis XXI. századi megoldásokkal érhesse el. Az eredmény kortárs épület, ami előremutató, mégis hozza az eredeti ház hangulatát, egyszerűségével méltón képviseli a múltat.

Az Equitone szálcement burkolattal tervezett épületeknél az építészek versenyében Halmosi Erik, Prohászka Benedek és Solymár Annamária nyerték az első díjat, egy budapesti, Rókahegyi úti családi ház tervezéséért, amelynek kivitelezését is maguk végezhették. „A terepviszonyokhoz alkalmazkodó telepítés, a gazdaságos, logikus alaprajzi rendszer és belső térhasználat mellett mértéktartó tömegű épület jött létre. Mindezeken túl a szálcement homlokzati alkalmazása is helyénvaló, a tervezők az egész épületre jellemző józansággal használták fel az anyagot.” fogalmazott Tima Zoltán, a zsűri tagja, aki szerint a győztes bizonyította, hogy megfelelő építészi felkészültséggel, családi ház léptékben is magas minőséget eredményez az Equitone homlokzati alkalmazása.

Idén nem csupán a gyakorló építészek versengtek, hanem a hallgatók is beadhatták a pályamunkáikat. A 28 hallgatói pályázatból a zsűri a legjobbnak Tóth Viktor és Szűcs Imre Ferenc kifejezetten a pályázatra tervezett Zenepavilonját találta. „Tökéletes a harmónia a kitalált forma és az anyaghasználat között” – mondta a tervről Kertész András Tibor.

A már hagyományossá vált kiírás díjátadóján Patartics Zorán, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész hangsúlyozta, vannak szerkezetek, amelyekkel kapcsolatban a kreativitás kérdése nem merül fel, a szálcement burkolat esetében azonban megkerülhetetlenül. „Ezért a jelen pályázat esetében talán többről van szó, mint hogy a gyártó támogatja az építészeket, s cserébe marketingjében hasznosítja az eredményt” – fogalmazott a zsűri tagjaként Patartics Zoltán. „Ugyanis a pályázat minden fázisa egy diskurzus része, melyben óhatatlanul kiderül, hogy milyen az eszköz (az anyag) és a szakma viszonya. Az ilyen diskurzusok kockázatosak, ugyanakkor termékenyek. Hozzájárulnak ahhoz a bizonyos evolúcióhoz az építészet fejlődéséhez, ösztönzik az építészeket, támogatják a gyártót.”

A további díjazottak és a zsűrik névsora, illetve a részletes értékelések az epiteszforum.hu cikkében olvashatóak.

(epiteszforum.hu)

(fotók: magyarepitestechnika.hu, proidea.hu)

Galéria

Iparági hírektetőcseréptetőcserép