2024.06.22, Szombat

A Mapei és az Energia Mérnöki Nonprofit Zrt. felmérést végzett több mint 200 családi ház tulajdonosainak megkérdezésével – derült ki az éptőipari segédanyag-gyártó közleményéből. A válaszok szerint a kérdezettek 56 százaléka legalább 10 éve nem végzett semmilyen felújítást az ingatlanján. A 27 százalék 5-10 éve végzett ilyen munkákat, és csak 18 százalék néhány éven belül.

A passzivitásnak ellent mond, hogy – számtalan korábbi elemzéshez hasonlóan – a felmérés a családi házak elöregedésére hívta fel a figyelmet. A válaszadók 60 százalékának ugyanis negyven évnél régebben, 26 százalékának 20-30 éve épült a háza. Mindössze a válaszadók 14%-ának épült az ezredforduló után az otthona.

A felújítások elmaradását az sem indokolja, hogy a válaszadók 33%-ának vannak a saját megtakarításai, melyből energiatakarékossági felújításokat tudnának végezni. 8% lakástakarékpénztári megtakarításból újítana fel, míg 9% saját megtakarításaival kombinálná a saját erejét.

A felmérést készítő építőipari gyártó ügyvezetője a Mapei közleményben kifejtette, a CSOK mellett szükség lenne a meglévő lakásállomány felújításának nagyobb mértékű támogatására is. „Különösen az energiahatékonysági beruházások területén, mert az ösztönözi a felújítási kedvet.”

Markovich Béla elismerte, hogy július 1-én megnyílik az Otthon Melege program következő kerete, de hangsúlyozta, az ötmilliárdos összeg a szakértők szerint egy nap alatt el fog fogyni az óriási igény miatt.

(magyarepitok.hu)

Galéria

Energetikacsaládi házak