2024.05.20, Hétfő

A megújuló Diósgyőri vár

2022.02.25 - magyarepitok.hu

A Modern Városok Program keretében újul meg a Nagy Lajos korabeli vár: a fejlesztés célja, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon. A beruházás generálkivitelezője az Épkar Zrt. és az FK-RASZTER Zrt. a NÖF - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közvetlen megbízásából.

Rekonstruálják a bástyákat, a palotaszárnyat és a várfalat is

A belső vár rekonstrukciójában mintegy 3900 négyzetméter alapterületű új épületet alakítanak ki. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is, ezek fogják biztosítani az eltérő szintek megközelíthetőségét.

A tornyok helyreállításával a legfelső szinteket fedett és nyitott kilátóként is használni tudják majd.

A külső vár felújítására is sor kerül. A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástya párt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki. Az építkezésben jelentős mértékben használják a Cemix Hungary Kft. termékeit is.

 

Lajos király kedvenc helye volt

A „Lovagkirály”-ként emlegetett Nagy Lajos (1342-1382) 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, a nemzetségi vár helyén pedig itáliai és dél-francia mintára négysaroktornyos, gótikus várkastélyt építtetett.

A négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal, valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb erődítménye volt.

Buda, Visegrád és Zólyom mellett Diósgyőr királyi székhelyként akkoriban vált jelentőssé, amikor Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. A vadban gazdag bükki erdők szélén fekvő várkastély évente több hónapon át Lajos király kedvenc tartózkodási helyeként szolgált.

A projektoldal elérhetősége:

 

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

Diósgyőri vár - QR kód.png

(image/png)

2.38 kb