2024.09.13, Péntek
Megkapja csillagboltozatait az ország legszebb erődítménye

Megkapja csillagboltozatait az ország legszebb erődítménye

magyarepítok.hu

2024.08.23. 11:00 - Móré Levente

Diósgyőr várának rekonstrukciója során már gyilokjáró konzoljait helyezi fel az Épkar zs az FK-Raszter.

Hirdetés

Nagy Lajos lovagkirály 1364-ben itáliai és dél-francia mintára emelt négysaroktornyos, gótikus várkastélyának visszaépítését folyamatosan nyomon követjük. Az újraindult kivitelezés legutóbbi beszámolónk óta sokat haladt és elérte a vár belső terének leglátványosabb szerkezeteit.

A Modern Városok Program keretében megújuló 14. századi vár fejlesztésének célja, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon. A beruházás generálkivitelezője az Épkar Zrt. és az FK-RASZTER Zrt. konzorciuma. Az építés részleteiről Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila főépítésvezető és Vári Zsolt építésvezető tájékoztatta lapunkat.

 

 

Jönnek a leglátványosabb elemek

Mint megtudhattuk, minden épületrészen folyamatos a gépészeti és elektromos csövezés, ami mellett a belső vár második emeletén, a keleti palotaszárnyon már a válaszfalak is elkészültek, behelyezték az étteremnél külső falsíki gótikus kőkereteit,

a nyugati palotaszárnyon pedig megkezdték a gyilokjáró konzoljainak elhelyezését.

Jól haladtak a külső vár munkálataival is: megkezdték a terasz vízszigetelési munkáit és külső konyhaépület tetőszerkezetének ácsmunkáit is. A hatszögletű lépcsőházi torony falazása már a végéhez közeledik, itt folyamatos a kőkeretek beépítése.

A híd melletti, nyugati toronypár liftes lépcsőházi tornyába beemelték a fa ramonádot (boltozati sablont), így megkezdődhet a beltér egyik leglátványosabb eleme, a csillagboltozat falazása.

 

 

Több szinten folytatódik a munka

Míg elindul a belső vár csillagboltozatainak készítése, az északi oldal tetőszerkezetének ácsmunkáihoz is hozzáláthatnak a kivitelezők, amivel a belső vár külső sziluettje is elkezdi lassan felölteni végső formáját.

Nem áll meg a kivitelezés a külső várban sem, ahol a kazamatában jutottak el az Épkar és az FK-Raszter munkatársai a bazaltbeton burkolat készítéséig.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.FK Raszter Építő Zrt.Diósgyőri várMiskolcműemlékrekonstrukció

Hírlevél

Hirdetés