2024.06.19, Szerda

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város ipari és logisztikai parkjában található Sicta autóipari részegységek fémmegmunkálására és gyártására szakosodott. Most négymillió eurós beruházás keretében új irodaépületet és raktárbázist épített.

A felsőzsolcai gyár az elmúlt kilenc évben a cégcsoport legfontosabb létesítményévé, stratégiai bázisává vált: nem csak az itt alkalmazott munkaerő létszáma a legmagasabb, de itt van a cég legnagyobb gyárterülete is. A hangsúlyos szerep a közeljövőben tovább erősödik: további 12 millió eurót kívánnak befektetni az országban a következő négy évben, a foglalkoztatottak számát pedig még idén ötvennel növelik.

A Sicta cégcsoport azért döntött a 2000-es évek közepén Magyarország mellett, mert itt befektetőbarát a politika és az adókörnyezet, együttműködő és támogató a központi és a helyi kormányzat, valamint kiválóan képzett és felkészült a magyar munkaerő. A régió, így Felsőzsolca mellett szólt továbbá a Miskolci Egyetem közelsége is - mondta André d'Alés, a Sicta csoport elnöke.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az avatón kiemelte: Franciaország az első öt legfontosabb kereskedelmi partnerünk között van, a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt évben több mint tíz százalékkal nőtt, elérte a 8,3 milliárd eurót.

A tíz éve Felsőzsolcán működő Sicta Kft. a Sicta cégcsoport tagja. A nyilvános cégadatok szerint árbevétele 2014-ben meghaladta a 23 millió eurót. A francia társaság alumíniumból készülő turbó-feltöltő kompresszorházak gravitációs öntésére és megmunkálására specializálódott, Európa második legnagyobb autóipari beszállítója ezen a területen. Termékeiket többek között Mercedes, BMW, Porsche, Audi, Fiat és Peugeot motorokba építik be.

(MTI)

Mi épül?ipari parküzemfejlesztésFelsőzsolca