2024.07.04, Csütörtök
Újraindult a diósgyőri vár építkezése

Újraindult a diósgyőri vár építkezése

magyarepitok.hu

2024.07.02. 13:50 - Móré Levente

Egy év múlva befejezhetik a nehézsorsú óriásprojektet.

Hirdetés

Az ország egyik legjelentősebb és legismertebb középkori világi épülete, a Szinva-patak völgye fölé magasodó sziklatömbön épült erősség, Diósgyőr vára évekkel ezelőtt, 2021-ben lépett az újjászületés útjára. Forráshiány akasztotta meg a tornyok statikai megerősítését, a probléma azonban elhárult így ma ismét munkagépek dolgozhatnak a beruházáson. A Modern Városok Program keretében újul meg a Nagy Lajos korabeli vár: a fejlesztés célja, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon. A beruházás generálkivitelezője az Épkar Zrt. és az FK-RASZTER Zrt. konzorciuma.

A belső vár rekonstrukciója során mintegy 3900 négyzetméter alapterületű új épületet alakítanak ki. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is. A tornyok helyreállításával a legfelső szinteken fedett-nyitott kilátót kap majd a város. Sor kerül a külső vár felújítására is, amelyben a Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be; négy bástya párt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki.

 

 

Erődemonstrációtól a romig – az Anjouk gótikus vára

Nagy Lajos (1342-1382), a magyarok egyik legnagyobb hatalmú királya, a „Lovagkirály” 1364-ben itáliai és dél-francia mintára négysaroktornyos, gótikus várkastélyt építtetett az egykor itt állt földvár helyére, amelyhez nagy birtokrészt is csatolt. A négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal, valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével

Diósgyőr vára az ország legszebb erődítménye volt.

Buda, Visegrád és Zólyom mellett, királyi székhelyként Diósgyőr akkor nyert igazi jelentőséget, amikor Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. A vadban gazdag bükki erdők szélén fekvő várkastély évente több hónapon át Lajos király kedvenc tartózkodási helyeként szolgált.

 

 

Luxemburgi Zsigmond király is többször megfordult Diósgyőrben; majd 1424-ben feleségének, Borbálának ajándékozta a várat, amely

ettől kezdve a mindenkori királynék tulajdona lett.

Albert király 1439-ben Erzsébetnek, Mátyás király 1476-ban Beatrixnak, II. Ulászló király 1502-ben Anna királynénak, II. Lajos király pedig 1522-ben feleségének, Máriának adományozta a birtokot.

Fokozatosan vesztette el jelentőség az erőd a török időkben, ami a pusztulás mellett a középkori vár fennmaradását is jelentette. Gyenge őrséggel ellátott várként vészelte át a hódoltság időszakát, végül aztán 1678-ban egy császári katonai különítmény felégette. A rombolás ellenére az épület az 1700-as évek elején még lakható volt, de 1704-ben Rákóczi kurucai is kifosztották és felgyújtották. Ezt követően már nem állították azt helyre: egy 1755-ben készült leltár már arról számolt be, hogy a vár teljesen romos, a helyiségek eredeti rendeltetése felismerhető ugyan, de már nem használják őket. Felújításával tehát a középkori Magyar királyság szoktalan egységben fennmaradt emléke lesz újra látogatható.

 

 

Újult erővel halad a munka

A külső és a belső várban is komoly előrelépésekről számolt be Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila főépítésvezető és Vári Zsolt építésvezető. 2023 novemberében rendelte meg a beruházó a tornyok és palotaszárnyak megerősítését, így újra felvonulhatott a konzorcium és elkezdte a megerősítési munkákat: a sérült, meglazult falszakaszok bontását, a falüregek ékelt befalazását, furatok készítését, a spirálanker elhelyezését, az injektálást és impregnálást.

Miután injektálással megerősítették a falszakaszokat, a belső vár második emelete feletti födémszerkezet is elkészülhetett. Míg a nyugati oldalon az étteremnél beépítették a belső oldali nagy kőkereteket, a földszinten be is fejezték a gépészeti csövezést. Az ablakok nagyméretű kőkereteinek beépítéséhez ráadásul egyedi ácsszerkezetet is készítenie kellet a kivitelezőknek.

 

 

Emellett haladt a munka a külső várban is, ahol elkészültek a keleti oldali bástya falazási munkái, helyükre kerültek a teraszok kő vízköpői és megkezdődött a rondella tetőszerkezetének bontása is.

A szerkezet bontásakor előkerültek az eredeti faragott kőbordák, amelyek megtalálása régészeti szempontból is jelentős.

Megépült továbbá az északi oldali terasz födéme a pillérekkel csakúgy, mint a külső konyha kéménye.

 

 

Egy év múlva elkészülhet

Nagy lendülettel folytatódik majd az építkezés a következő hónapokban. A külső vár teraszszintjén a vízszigetelési munkálatok, majd az esztrichbeton készül el hamarosan, a kazamata padlóját pedig a bazaltbeton burkolattal látják el.         

Hamarosan megkapja kőburkolatát a keleti bástya és megkezdődik a nyugati bástya csillagboltozatának falazása; a külső konyhaépület pedig fa tetőszerkezet alá kerül.

 

 

Csapadékvíz elleni szigeteléssel látják el a belső vár elkészült födémeit, majd a második szinti aljzatokon felépítik az új padlórétegrendet.

Rövidesen megkapják tetőszerkezetüket a palotaszárnyak cserepezéssel és bádogozással együtt, sőt, ősztől a nyílászárók beépítése is elkezdődhet.

Ha pedig minden a tervek szerint alakul, 2025 tavaszán Diósgyőr vára 14. századi fénykorához hasonló pompában várhatja majd újból látogatóit.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.FK Raszter Építő Zrt.Diósgyőri várMiskolcműemlékfelújításrekonstrukcióModern városok program

Hírlevél

Hirdetés