2024.04.20, Szombat
A Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a felújított Lamberg-kastély

A Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a felújított Lamberg-kastély

MTI

2016.06.16. 12:45 - Antal Zsófia

354 millió forint európai uniós forrásból újultak meg a móri kastély kiállítóterei, elvégezték a tetőcserét és egy sváb tájház is létesült.

Hirdetés

A 100 százalékos támogatottságú projekt felújítási munkáit a Pesti Építő és Faipari Zrt. végezte. A kastély belsejét restaurálták, barokk bútorokat szereztek be és megújultak a kiállítóterek. Egy régi tároló felújításával létrejött a sváb tájház, egy teljesen helyreállított barokk szobával. Látványelemekkel bővült a kiállítási anyag, többnyelvű információs táblákat, projektorokat és tárlatvezető készülékeket is beszereztek.

Tetőcserét is végeztek az épületen a Tető Horn Kft. segítségével: terméspala-fedést kapott, valamint a csapadékvíz elvezetése is megújult.

Fenyves Péter, Mór polgármestere kiemelte, hogy tíz éve fejlesztik a városközpontot, ennek egyik eleme a Lamberg-kastély felújítása. Mór gazdasági programja szerint 2020-ig szeretnék befejezni a városmag megújítását. A belváros épületei mellett már a piac rehabilitációjára is előkészítették a pályázatot.

Lamberg Ferenc Antal 1762 és 1766 között Fellner Jakabbal terveztette meg és építtette fel a barokk stílusú kastélyt. Elkészülte után nyári rezidenciának használták. A második világháborúban szovjet katonák értékeket, kincseket keresve feldúlták a kastélyt. Eközben a levéltárat és a könyvtárat teljesen megsemmisítették. Az épület ma a Lamberg-kastély Kulturális Központ otthona. Az emeleten működik a könyvtár, a földszinti tereken szakkörök, műhelyek, tanfolyamok és civil szervezetek tartják foglalkozásaikat. A kastélyban tekinthető meg Magyarország első polgári származású miniszterelnökének tiszteletére létrehozott Wekerle Sándor-emlékmúzeum.

Mi épül?tetőfelújításkastélyfelújításMór

Hírlevél

Hirdetés