2024.04.19, Péntek

Átadták a Masterplast Nyrt. üvegszövet gyárának új részlegét a szerbiai Szabadkán. A mintegy 8,4 millió eurós (2,6 milliárd forintos) beruházás első üteme tavaly novemberben készült el, ekkor indult a második ütem, ami most fejeződött be. Eddig két műszakban havonta több mint egymillió négyzetméter üvegszövet készült az üzemben, a bővítést követően a havi kapacitás 3 millió négyzetméterre bővülhet.

Miután 2017 tavaszán a harmadik ütem is elkészül, a magyar cég Európa három legnagyobb üvegszövet-gyártójának egyike lesz.

Bunford Tivadar, a Masterplast szabadkai gyárának igazgatója az átadón kiemelte, 205 munkavállalóval bővítenék alkalmazottaik létszámát, és a teljes felfutást követően 80 millió négyzetméter üvegszövet előállítását célozták meg évente. Ez 20 millió euró körüli árbevételnövekedést hozhat a tavaly 83,9 millió euró (26,1 milliárd forint) árbevételű cég számára. A megtermelt üvegszövetet szinte teljes egészében az Európai Unióba exportálnák.

A 2017-re elkészülő 8,4 millió eurós beruházást 2 millió euró vissza nem térítendő támogatásból, 2,1 millió euró saját erőből, és 4,3 millió euró bankhitelből finanszírozzák. A beruházás a Masterplast tervei szerint már a felfutását követő 4-5 éven belül megtérülhet, és jelentősen javítja a vállalat eredménytermelő képességét.

 

Az ellenségeskedés nem vezet sehova

A szabadkai átadón a magyar és a szerb miniszterelnök is részt vett. Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, Magyarország érdekelt Szerbia sikerében, és Szerbia is érdekelt abban, hogy Magyarország sikeres szomszédos ország legyen. Kiemelte, Magyarország szeretné, ha Szerbia mielőbb csatlakozhatna az EU-hoz, ez az érdeke minden magyar állampolgárnak, ez lenne jó Európának, a Vajdaságban élőknek, az itteni magyaroknak is. A miniszterelnök ugyanakkor megköszönte a szintén jelenlévő Aleksandar Vucic szerb miniszterelnöknek, hogy felkarolta a Masterplast beruházását.

Orbán Viktor kifejtette, a világ az elmúlt években alaposan megváltozott, most az kell, hogy másokat is érdekeltté tegyünk a saját sikerünkben, és ez különösen igaz itt a térségben. „Nem vezet sehova, ha egymás ellenében akarunk sikereket felmutatni, ez a politika volt az oka, hogy hosszú ideig Közép-Európa leszakadó, korszerűtlen gazdaságú és önállótlan térség volt” - magyarázta.    

Felszólalásában a szerb kormányfő, Aleksandar Vucic megköszönte Orbán Viktornak a vállalkozások szerbiai befektetéseinek ösztönzését. Hangsúlyozta, Szerbia gazdasága a megszorító intézkedések után újra fejlődni kezdett, a gazdasági növekedést leginkább a kivitel bővülése támogatja.    

(mti)

Iparági híreképítőipari cégeképítőipari gyártókMasterplast