2024.05.20, Hétfő
Évi 200 milliót spórol az ELTE egy energetikai beruházással

Évi 200 milliót spórol az ELTE egy energetikai beruházással

mti

2016.01.06. 14:08 - Hegedűs Gergely

Közel hatmilliárd forintos támogatást nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Ötmilliárd forintból az intézmény tizenhat épületében végeznek építészeti, gépészeti és energetikai felújításokat. További 700 millió forint kormányzati támogatást a Bibó István Szakkollégium teljes körű felújítására és környezetének rendezésére fordítanak. Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium, részben KEOP-os, részben pedig 900 millió forintos saját forrás felhasználásából.

Hirdetés

Az ELTE közleményben tájékoztatta az MTI-t a többlépcsős beruházásról, eszerint az intézmény tizenhat épületében építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek. Többek között egyetemi kollégiumaiban, közoktatási intézményeiben, valamint egyes karainak épületeiben lesz beruházás.

A KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) keretében többek között korszerűsödik az épületek fűtési és szabályozási rendszere, új homlokzati hőszigeteléseket kapnak az épületek, korszerűsítik a melegvíz-hálózatot  és kicserélik a nyílászárókat. A beruházás keretében lehetőség nyílik majd napelemmel termelt villamos energia használatára is.  

Éves szinten több mint 195 millió forintos energia-megtakarítást érhet el az egyetem a beruházással, amelyeknek várható befejezése 2018 év végére várható.

A közlemény szerint a felsőoktatási intézmény az elmúlt tíz évben minimális összegeket fordított épületállományának fejlesztésére, és ezt a lemaradást képes most jelentősen csökkenteni, hiszen a beruházással érzékelhető módon korszerűsödik ingatlanállománya.

Az egyetem közleményéből az is kiderült, hogy hazai és nemzetközi vonzerejének növelése érdekében a kollégiumi férőhelyek minőségi és mennyiségi fejlesztését is becélozta. Az intézmény a fenti beruházási ennek megfelelően a fenti összegen felül 700 millió forintos kormányzati támogatást kap a Bibó István Szakkollégiuma épületének fejlesztésére. A felújítási program tartalmaz egy a teljes épületre vonatkozó átalakítást és energetikai korszerűsítést, továbbá az épület környezetének rendezését is lehetővé teszi.

A felújítás és bővítés során minden szobához saját fürdőszobát alakítanak ki, az épület új lakószintet kap, így további 11 szobaegység épül.

Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben KEOP-os, részben pedig 900 millió forint egyetemi saját forrás felhasználásából. A hallgatói férőhelyszám ezzel a kollégiumban 890 főre emelkedik és hasonlóan a Bibó István Szakkollégium felújításához, itt is minden szobához saját fürdőszoba fog tartozni. A tervezett felújítások jelentős mértékben hozzájárulnak az ott lakó hallgatók, az ott kutatást végző és dolgozó egyetemi polgárok komfortérzetéhez, és az európai színvonalnak megfelelő környezet kialakításához.

Az egyetem közölte azt is, hogy a kancellária a műszaki főigazgatósággal közösen jelenleg is több beruházás előkészítésén dolgozik, többek között szeretnék közintézményeik közül három gimnáziumuk teljes körű belső felújítását is elvégezni kormányzati támogatás segítségével. Az egyetem az intézményfejlesztési tervében is kiemelten kezeli kollégiumi férőhelyeinek bővítését, a belföldi és külföldi hallgatói igényeinek jobb kiszolgálását.

Mi épül?Környezet és Energia Operatív Program (KEOP)ELTE

Hírlevél

Hirdetés