2024.05.22, Szerda

Az építészkamarával folytatott tárgyalások eredményéről a Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be. Lázár János leszögezte, a 300 négyzetméter alatti új lakóépületeknél továbbra sem kell a korábban kötelező építési engedély. A tervezőnek bejelentési kötelezettsége van, ahogy azt az egyszerű bejelentés bevezetésével a kormány előírta. Az építés tényének bejelentése után 15 nappal az új törvény szerint már meg is lehet kezdeni a munkálatokat, ráadásul a bejelentésért illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni.

A miniszter ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az építészszakma, a mérnöktársadalom több fórumon is aggályát fejezte ki az átalakuló építésügyi szabályok miatt. A felvetődött kérdéseket a magyarepitok.hu is körbejárta Jámbor Attila építési jogi szakértő ügyvéd előadásáról beszámolva.

Lázár János elmondta, a kormány az építésügyi szabályokról folytatott tárgyalások alapján úgy döntött, kötelező lesz tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít. A kormány az építészkamarával közösen létrehoz egy szerződésmintát, megerősítik a megbízó és az építész közötti jogviszonyt, vagyis az építész lesz felelős az építkezésért. Hangsúlyozta, az építésznek minden helyi és országos szabályt be kell tartania, ami garancia arra, hogy ne épüljenek olyan létesítmények, amelyek rontják a város-, illetve faluképet.

Hozzátette, a kormány kész bevezetni a kötelező tervezői művezetést, ami azt jelenti, hogy az építkezés közben a tervezőnek hat alkalommal kell ellenőriznie az építkezést, ezért maximum 180 ezer forint díjat kérhet. „Az építész és a munkatársai a kivitelezés minőségéért, a tervek betartásáért felelősséggel tartoznak” - húzta alá.    

Összevonják ugyanakkor az engedélyes tervet és a kiviteli tervet, ebből lesz az egyszerűsített kiviteli terv. A megbízó szerződik az építésszel, akinek egy egyszerűsített kiviteli tervet kell készítenie, azt be kell jelentenie az önkormányzatnál, majd a tudomásulvétel után az építkezés megkezdődhet.

Lázár János szerint mindez garancia a bankoknak, hogy nem fogják az általuk hitelezett ingatlant elbontani, de garancia az önkormányzatnak és a városvédőknek is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az építészkamarával abban is megállapodtak, hogy egy új város- és településképi törvényt készítenek. „Az új jogszabály lehetővé tenné az önkormányzatoknak, hogy a városkép szempontjából fontos épületeket megvédjék” – mondta a miniszter.

(mti, magyarepitok.hu)

Iparági híreképítési jogegyszerű bejelentés