2024.04.13, Szombat

Jelentős változásra hívja fel a figyelmet a duális képzés rendszerében a Piac és Profit cikke. Az építőiparban is terjedő szakképzési formában a cégek munkaszerződés alapján díjazást nyújtanak a hallgatóknak az oktatás teljes időtartamára, ám a díj eddig az elméleti szakaszban adóköteles volt, szemben a hallgatók nyári szakmai gyakorlatával.

Június 16-tól azonban az elméleti szakasz alatt is megszűnt az adókötelezettség a minimálbér erejéig (111.000 Ft/hó). „Az említett törvénymódosítás havi szinten 28,5%-os, nagyjából 31.000 forint adómegtakarítást jelent a cégeknek hallgatónként” – idézte a piacesprofit.hu Mitrik Kornéliát, a Baker Tilly Hungária menedzserét. „Ugyanakkor a vállalatok szempontjából a bérszámfejtési területnek ügyelnie kell arra, hogy a hallgatókat még időben áthelyezzék az adómentes kategóriába.”

A törvénymódosítás sajátossága, hogy a jogalkotó 2015. szeptember 1-ig visszamenőleg kiterjesztette az adómentességet, így alkalmazható az azóta keletkezett adókötelezettségekre is. Aki felvállalja a visszamenőleges módosítás adminisztratív terheit, visszaigényelheti adókat és járulékokat.

A 2016/2017-es tanévre vonatkozóan 24 felsőoktatási intézmény összesen mintegy 2600 duális képzési helyet hirdetett meg a jelentkezőknek. A duális képzések keretében 46 különféle szak közül választhatnak a jelentkezők, és több mint 500 vállalatnál vagy egyéb szervezetnél teljesíthetik a gyakorlati idejüket.

Ahogy arról beszámoltunk, áprilisban a Magyar Közút az NFM és a Műegyetem háromoldalú megállapodást írt alá, ami többek közt gyakorlati képzést biztosít a hallgatóknak.

(piacesprofit.hu)

Galéria

Gazdaságszakemberképzés

Ajánljuk még