2024.05.30, Csütörtök

Tavaly 20 százalékkal nőtt, és meghaladta a másfél milliárd forintot a magyar tulajdonú Foton Kft. árbevétele. Az egyik vezető hazai nyílászáró-gyártónak ez volt az eddigi legjobb éve, ráadásul mindhárom telephelyén beruházva a kapacitását is megduplázta. A napi.hu-nak adott interjúban Bojtor Gyula, tulajdonos-ügyvezető számolt be a cég eddigi eredményeiről és várakozásiról.

A cikkből kiderül, a 21 éve alapított soproni cég 1998-ban Sopronban, majd 2003-ban Sárospatakon épített műanyag nyílászárókat készítő üzemet. A 2008-as válságig stabil növekedés jellemezte, azután az uniós pénzekből finanszírozott projektek (többek közt panelprogram, kórházak, iskolák, óvodák felújítása) felé fordult. „A válság végül nem rendített meg minket, amiben nagy szerepe volt annak is, hogy mindig volt elég, a hitelállományunkat meghaladó saját pénzeszközünk” – fogalmazott Bojtor Gyula.

A cégvezető szerint konjunktúra elé néz az építőipar: „Például azért, mert ma már egyszerűen nincs elég lakás az ország egyes részein. Ez különösen jól érezhető Budapesten, Győrött és Sopronban.” Bojtor Gyula reménye szerint erős hét év kezdődik, amely minden esztendőben két számjegyű növekedést hoz a cégnek. „Készen állunk erre, hiszen tavaly egy bő félmilliárdos fejlesztés keretében - uniós támogatásból és a CIB Bankon keresztül felvett NHP hitel révén - mindhárom telephelyünkön gyakorlatilag az összes gépünket újra cseréltük. A kapacitásainkat megdupláztuk, így nyolcórás műszakban naponta 400 nyílászárót tudunk gyártani.”

Az ablakok innovációjáról szólva a vezető úgy fogalmazott, egyelőre nem látszik a folyamat vége. „Az ablak ma még futurisztikusnak tűnő funkciókat kaphat. Például idővel kiválthatja a tetőn lévő napelemet. Mi magunk is dolgozunk egy újabb fejlesztésen, amellyel várhatóan még az idén kijövünk a piacra.”

A teljes interjú itt olvasható.

A cég honlapján az áll, a Foton Kft. egyike Magyarország legnagyobb nyílászáró gyártó cégeinek. A Haszonmagazin felmérése szerint az első helyen állnak az ablakgyártók között, mint a legdinamikusabban fejlődő ablakgyártó cég, a magyar vállalkozások között pedig a 33-ikok. Sikeres termékcsaládjukat, a Foton ablakrendszert Sopronban két, Sárospatakon egy üzemben gyártják. A Foton nem csak a magyarországi piacon van jelen, hanem szinte a kezdetektől a burgenlandi határrégióban is. Továbbá a 2003-as sárospataki beruházásnak köszönhetően a szlovákiai és romániai piac is megnyílt a cég előtt.

(napi.hu, fotonablak.hu)

(fotó: fotonablak.hu)

Galéria

Iparági híreképítőipari cégeképítőipari gyártókFoton Kft.