2024.04.19, Péntek
Komoly bővüléssel nyitotta az évet az építőipar

Komoly bővüléssel nyitotta az évet az építőipar

ksh.hu

2017.03.16. 10:54 - Hegedűs Gergely

A közel húsz százalékos növekedés mellett az új szerződések háromszorozódása, és a szerződésállomány duplázódása is az élénkülést mutatja. Ha tartja a tempót az iparág, jelentősen hozzájárulhat a GDP-növekedéshez.

Hirdetés

Januárban 18,5%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene az előző évi alacsony bázishoz képest – derült ki a KSH jelentéséből. A kibocsájtási érték folyó áron az év első hónapjában 89 milliárd forint volt, míg tavaly januárban mindössze 72 milliárd. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építőipar termelése 4,6%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest.

A két építményfőcsoport termelését tekintve az épületek építése 32,8%-kal bővült, míg egyéb építményeké 3,0%-kal csökkent. Az épületek építésének növekedése elsősorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye.


Jelentős bővülés a szerződéseknél

A megkötött új szerződések volumene 211,8%-kal nőtt az előző évihez képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 287,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 152,7%-kal emelkedett. Az épületeknél több szerződést kötöttek sportlétesítmények, ipari, raktár- és kereskedelmi épületek építésére. Az egyéb építmények építményfőcsoportban több nagy értékű szerződést kötöttek gyorsforgalmi utak építésére.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene január végén 122,8%-kal meghaladta az előző évi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké – a januári nagy értékű új szerződéseknek köszönhetően – 43,6, az egyéb építményeké 218,8%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.


Szép, de kihívásokkal teli időszak kezdődik

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek a hírre úgy reagált, erőteljes felfutás várható az idén. Egy 20 százalékos éves növekedés esetén az építőipar 1 százalékponttal járulhat hozzá a GDP növekedéséhez. "Ez alapján teljesülhet a kormány által várt éves 3,5 százalékos növekedés is" - fogalmazott a szakértő. Az ING elemzője nagy esélyt lát arra, hogy a kedvező költségvetési helyzet miatt a kormány meghosszabbítja a lakásépítés alacsony, 5 százalékos áfakulcsát 2-3 évre, vagy "akár állandóra is", várhatóan az év vége felé.

A Market Zrt. vezérigazgatója a cég által kiadott közleményben a Magasépítés 2017 konferencián elmondottak visszaigazolását látja a hírben, miszerint a magasépítő ipar jelentős bővülést mutat. "Legyünk pozitívak, mindannyian az épületek építésének kereslet növekedésére vártunk, elérkezett a magasépítők ideje. Szép, de küzdelmes és kihívásokkal teli időszak előtt állunk" - fogalmazott Scheer Sándor.

Iparági hírekKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés