2024.04.25, Csütörtök
Javítja a Rábaköz áruellátását a Csornán átadott hűtőház
illusztráció

Javítja a Rábaköz áruellátását a Csornán átadott hűtőház

MTI

2018.07.06. 16:13 - Antal Zsófia

A 450 tonna kapacitású létesítmény egy átfogó vidékfejlesztési program keretében épülhetett fel.

Hirdetés

Átadták a Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 256 millió forintból felépült hűtőházát. A csornai fejlesztésre mintegy 150 millió forint támogatást nyert a szövetkezet. Családi János, a szövetkezet elnöke ismertette, hogy a fél év alatt megépült hűtőház hét hűtőkamrája közül a legnagyobb 100 tonna kapacitású, a teljes hűtőház pedig 450.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a szövetkezet a hűtőházzal nagy potenciált ad a Hanságnak, a Rábaköznek és a Fertő térségnek, mert azzal, hogy egész éven át folyamatosan tudják biztosítani az áruellátást, csökken a piaccal szembeni kiszolgáltatottságuk.

A Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 2003 márciusában alakult meg 19 taggal, jelenleg mintegy ötven tagja van. Fő termékük az alma és a vöröshagyma, de nagy területen termelik a különböző káposztaféléket, gyökérzöldségeket és konzervipari paprikaféléket is. Árbevétele a nyilvános céginformációk szerint tavaly 592 millió forint volt.

 

Összesen száznyolcvan agrárvállalkozás építkezhet

Kiss Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette, hogy mintegy száznyolcvan agrárvállalkozás egy vidékfejlesztési program keretében 18 milliárd forintos támogatással épít, vagy fejleszt gombaházakat és hűtőházakat. A csornai az elsőként megvalósult beruházás.

Az államtitkár szerint a program megalkotásakor az volt a kormány célja, hogy segítse azon vidéki agrárvállalkozásokat, amelyek a fejlesztésekkel munkahelyet teremtenek, illetve hatékonyabbak és versenyképesebbek tudnak lenni. A beruházásokkal az energiafüggőségüket is csökkenteni tudják a vállalkozások, Csornán például napelemeket is telepítettek.

Mi épül?hűtőházCsornamezőgazdaság

Hírlevél

Hirdetés