2023.03.28, Kedd
Mérséklődik az építőanyagok ára
Illusztráció - Nagy Mihály /magyarepitok.hu

Mérséklődik az építőanyagok ára

magyarepitok.hu, ITM

2021.10.08. 07:30 - Kolinek Nóra

Az első félévben még folyamatos és nagyarányú áremelkedés ősz elejére nemcsak megállt, hanem számos termékkörben már érdemi mérséklődés is mutatkozik.

Hirdetés

A fogyasztóvédelem a nyár közepén kapcsolódott be az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek vizsgálatába – olvasható az Innocáviós és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleményében. A kormányhivatalok munkatársai az elmúlt három hónapban az egész országot bejárták, 685 helyszíni ellenőrzésből közel 400 esetben tapasztaltak jogsértést.

Piacfelügyeleti hatáskörben több mint 1100 féle, összesen mintegy 350 ezer darab terméket vizsgáltak meg, próbavásárlással közel 4500 termék megfelelőségét ellenőrizték.

Mostanáig 18 vállalkozásra szabtak ki összesen 2,3 millió forint bírságot, számos további eljárás folyamatban van. A problémás kereskedelmi egységek közel negyede már a helyszíni ellenőrzés ideje alatt megszüntette a jogsértést.

 

A fogyasztóvédelmi vizsgálat tovább folytatódik

Cseresnyés Péter, kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: ha a kifogásolási arányt havi bontásban vizsgáljuk, a kezdeti kétharmados mutatóhoz képest szeptemberre már csak nagyjából minden második forgalmazót érték kisebb-nagyobb mulasztáson a szakemberek.

„Az ártörténetek elemzéséből az is kitűnik, hogy az árak első félévben még lendületes növekedése júliusban egyértelműen megtört”

 – tette hozzá.

Cseresnyés Péter elmondta azt is: néhány esetben az év eleji értékekig is sikerült visszatornázni az árakat, az áprilisi szint utolérése még szélesebb termékkörre jellemző.

Kevesebb példa akad a készlethiányra, ez összefüggésben lehet az építőanyagok kivitelének bejelentési kötelezettségével, amelyet nemrégiben hosszabbítottak meg januárig.

Változatlanul igaz az is, hogy a magyar gyártók lényegesen ritkábban marasztalhatók el piacfelügyeleti jogsértésben – részletezte a tapasztalatokat az államtitkár

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében jelezte, hogy a fogyasztóvédelmi vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében.

Ha a hatáskörén túlmutató problémákat tapasztal, a hatóság a társszervezetek – elsősorban a Gazdasági Versenyhivatal – eljárását kezdeményezi.

 

Iparági híreképítőipariparági hírekiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés