2024.04.18, Csütörtök
Történelmi épületek újultak meg Szolnokon a Mapei termékeivel
Fotók: Mapei Kft.

Történelmi épületek újultak meg Szolnokon a Mapei termékeivel

Mapei Kft.

2022.02.12. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Az egykori Ferences Rendház felújítása során a vízszigetelést, a falazat javítását, a hidegburkolást és a térkő burkolást is Mapei termékekkel oldották meg.

Hirdetés

Szolnokon több műemléképületet is felújítottak az elmúlt években. Ilyen volt a város díszét jelentő Szentháromság templom, a mellette álló egykori Ferences Rendház és a műemlék jellegű épület, az egykori vár helyén, a 19. században épült Magyarok Nagyasszonya templom, más néven Vártemplom.

Ugyancsak megújult az evangélikus templom mellett lévő, közösségi térként szolgáló adapterház, valamint a református templom is.

Cikkünkben a felsorolt épületek közül kettőt mutatunk be, amelyek renoválása során a kivitelezők a Mapei megoldásait alkalmazták.

Fotók: Mapei Kft. 

Munkálatok Mapei-jel a szolnoki Belvárosi Szentháromság templomban

„Az aljzat új rétegrendet és padlóburkolatot kapott, miközben a templomhajóban a restaurátorok a falazat és a mennyezeti freskók felújítását végezték, ami a térállvány többszöri le- és összeszerelésével járt, ez nehezítette a kivitelezést”

– monda el Tinordi Jenő, a kivitelező, Bravo-Vill 13 Kft.-től.

A barokk stílusú belvárosi templom külső homlokzata is megújult, valamint a belső terekben freskók restaurálására és a padok, gyóntatószékek, mellékoltárok, a világítás és a padló felújítására is sor került. Ez utóbbi munkához a Bravo-Vill 13 Kft. a Mapei termékeket alkalmazta.

A munkálatok közel 500 négyzetméteren, a templom belső terében zajlottak, melynek során 40x40 és 60x60 centiméteres, világos Jura Gold mészkőlap burkolatot fektettek a templom padlójára. A kivitelezők első lépésként PRIMER G alapozást végeztek, mellyel az aljzat biztonságos és egyenletes tapadását biztosították.

A világos színű, vastag mészkőlapokat a középágyas KERAFLEX MAXI S1 ragasztó rétegébe fektették. A ragasztóanyagot fehér színben alkalmazták, hogy az ne üssön át a lapokon, s ezzel ne torzítsa a burkolat színét. A fugázáshoz a gyorskötő ULTRACOLOR PLUS fugázóanyagot alkalmazták, míg a csatlakozó hézagokat a semlegesen térhálósodó, s így a természetes követ nem károsító MAPESIL LM termékkel tömítették.

ADATOK

Referencia: Belvárosi Szentháromság templom

Mapei termékekkel végzett munkálatok: hidegburkolás

Helyszín: Szolnok

Kivitelezés éve: 2019-2020

Beruházó: Váci Egyházmegye

Külső munkálatok generálkivitelezője: Generál Kontakt Kft.

Belső munkálatok generálkivitelezője: Bravo-Vill 13 Kft.

Restaurátor: Hoffer Andrea

Építész: Ártér Építész Kft.

Hidegburkolati kivitelező: Bravo-Vill 13 Kft.

Mapei partnerkereskedő: Tüzépker Kft., Dunaharaszti

Mapei kapcsolattartó: Lakatos Zsolt

 

Felhasznált Mapei termékek:

Hidegburkolati termékek: Primer G, Keraflex Maxi S1, Ultracolor Plus, Mapesil LM

 

Mapei megoldások az egykori Ferences Rendház felújítása során

„Az épület nagyon rossz állapotban volt, sok előre nem látható hibával. Az épület műemlék védettség alatt áll, ezért az Örökségvédelmi Hivatal minden előírásának meg kellett felelni”

- emlékezett vissza Tinordi Jenő, a Bravo-Vill 13 Kft.-től.

Liftakna szigetelése talajvíz ellen

A MAPEPROOF FBT vízszigetelő lemez egyszerűen és gyorsan alkalmazható, hátoldala nem szőtt polipropilén filc. A rendszer része a MAPEPROOF BA TAPE ragasztószalag, mellyel a csatlakozásokat lehet lezárni.

A liftakna talajvíz elleni szigeteléséhez ezt a rendszert alkalmazták 85 négyzetméteren, mielőtt a betonozást megkezdték.

 

Repedések javítása a falazaton

Falak repedéseinek javítására kiválóan alkalmas a PLANITOP HDM MAXI cementkötésű, magas műgyanta tartalmú habarcs, amelynek első rétegébe MAPEGRID G120 hálót ágyaztak be, amire újabb réteget vittek fel a habarcsból.

Az így kialakított megoldás erős és tömör, vízzáró, a fagyás-olvadás ciklusnak ellenálló réteg, mellyel a falazatok repedései tartósan javíthatók.

A szakemberek ezt a megoldást alkalmazták hozzávetőleg 50 négyzetméter felületen a rendház falazatainak külső és belső oldalán is, ott, ahol repedések javítására volt szükség.

 

Hidegburkolati munkálatok

Akárcsak a Szentháromság templom padlóján, itt is Jura mészkőburkolatokat fektettek le, elsősorban a folyosókon. A meglévő beton fogadófelületet előbb PRIMER G alapozással látták el, majd KERAFLEX MAXI S1 ragasztóágyba fektették a 40x40 cm-es mészkőlapokat.

A munkához a KERAFLEX MAXI S1 fehér változatát alkalmazták, hogy a ragasztó színe ne üssön át a világos színű, természetes kőlapokon. A mészkőburkolat fugahézagait ULTRACOLOR PLUS-szal töltötték ki, a csatlakozási hézagokban a semlegesen térhálósodó MAPESIL LM tömítőanyagot alkalmazták.

Térkőburkolat kivitelezése Mapei megoldással

Kültéren egy kisebb terület bazalt burkolatot kapott. A feladathoz a Mapei kültéri térburkolati segédanyag rendszerét, a MAPESTONE-t alkalmazták. A MAPESTONE TFB 60 ágyazóhabarcs magas nyomószilárdsága és az időjárás hatásaival szembeni ellenállása miatt kiváló és biztonságos megoldás térkőburkolat fektetéséhez.

Szintén a rendszer része a MAPESTONE PFS 2 fugázóanyag, ami szilárdságának köszönhetően nemcsak a fagyás-olvadás ciklusokat viseli el, de ellenáll a téli sózásnak is és tartós megoldást nyújt.

 

A MAPEPROOF FBT szigetelési rendszer előnyei

A MAPEPROOF FBT szigetelési rendszer tökéletesen tapad a beöntött betonhoz és megakadályozza, hogy a talajvíz a beton és a szigetelőlemez közé juthasson. A rendszer radon elleni szigetelésre is minősített. Az átlapolások 100 %-ban vízhatlanok.

A MAPEPROOF FBT lemezt hidegen kell beépíteni, nem igényel sem hőt, sem lángot. A vasalás és betonozás készítése előtt szükséges elhelyezni, de nem igényel külön védőréteget.

Könnyű beépíteni, hiszen a MAPEPROOF FBT lemez rendkívül rugalmas és könnyen formázható a kivitelezés folyamán, így követi az aljzat formáját és geometriáját.

 

ADATOK

Referencia: Ferences Rendház

Mapei termékekkel végzett munkálatok: vízszigetelés, falazat javítás, hidegburkolás, térburkolás

Beruházó: Váci Egyházmegye

Kivitelezés éve: 2020-2021

Építész: Ártér Építész Kft.

Generálkivitelező: Bravo-Vill 13 Kft.Hideguburkolati kivitelező: Bravo-Vill 13 Kft.

Mapei parnterkereskedő: Tüzépker Kft., Dunaharaszti

Mapei kapcsolattartó: Lakatos Zsolt

 

Felhasznált Mapei termékek:

Vízszigetelés: Mapeproof FBT, Mapeproof BA Tape

Falazat javítás: Planitop HDM Maxi, Primer G, Mapegrid G120 üvegszövet háló

Hidegburkolás: Primer G, Keraflex Maxi S1, Utracolor Plus, Mapesil LM, Mapesil AC

Térkő burkolás: Mapestone PFS 292, Mapestone TFB 60

Iparági hírekMapei Kft.Szolnoktemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés