2024.06.15, Szombat

Még távolról sem mondható, hogy az új (Pallas Athéné) „Kecskeméti Egyetem” színrelépési szándékát befogadó környezet veszi körül. Miközben Pécsen, Debrecenben vagy akár Szegeden évszázados múltra visszatekintő egyetemi képzés zajlik, pofátlanságnak tűnik, hogy az elmúlt hetven évben szinte lineáris gazdasági fejlődést produkáló kecskeméti térségben létrejövő alkalmazott tudományok egyetemét milyen harcosan fogadják a felsőoktatás szereplői.

Azt nem igen vitatja senki mára, hogy Matolcsy Györgynek (korábban Bács-Kiskun megyei területi listáról a parlamentbe kerülő képviselő, majd pénzügyminiszter, mára Nemzeti Bank elnöke) az unortodox gazdasági lépései segítették Magyarországot ahhoz a pénzügyi stabilitáshoz, amibe az ország 2016-ra került. Matolcsy ráadásul évek óta különböző előadásain keresztül jelezte, hogy a világban a jegybankok szerepe egyébként is időről-időre változik, viszont az utóbbi évtizedben és főként a 2008-as válság hatására határozott átalakuláson ment keresztül. Szinte az előbbi nemzetközi trendeknek megfelelően (a hazai közgazdász szakma teljes ellenállása mellett) hajtotta végre azokat a strukturális átalakításokat, aminek a következtében többek között az MNB a tevékenységének a következtében profitot mutatott ki, amit a parlament jóváhagyásával oszt fel.

Ennek kapcsán mára egy közel 200 milliárd forintos forrásnak a felosztását vitatja az egész közgazdász és lassan az egész felsőoktatási ágazatnak azon tagjai, akik például nem kecskemétiek. Az évente ezermilliárdokat felszívó felsőoktatás szereplői érthetően féltik a nekik jutó torta további felosztását, hiszen akkor a jövőben nem jutna annyi, mint korábban. Az láthatóan fel sem vetődik bennük, hogy az ország jelenleg legdinamikusabban fejlődő vidéki térségére azért ráférne egy egyetem.

Egyelőre az orszáos sajtóban zajló és rendkívül tudatosnak tűnő lejáratás során megélhettük, hogy a „kecskeméti egyetemi alapítvány” vezetőjét, Varga László tiszteletest a múltja miatt sározták a közelmúltban – ez ügyben helyreigazító per is van folyamatban – mára viszont láthatóan számos lap megkapta azt a feladatot, hogy a projekt bizalmasnak tartott információit is szedje ki a közreműködő szervezetekből. Közérdekű adatigénylés kapcsán, peres úton kötelezik az alapítványt, hogy a még nem ismert részleteket is adjaki az egyik gazdasági lap számára. Persze mindezt egy érdekes adatokat felsoroló beszámoló teszi igazán ehetővé a hazai bulvársajtó számára. (Ne értse félre senki, ez egy tudatosan irányított lejáratási stratégia, ami láthatóan azt a célt szolgálja, hogy megregulázza a kecskeméti fejlődési tendenciákat - szerk.)

Kecskemétnek meg kell küzdeni az egyeteméért!

Szerencsére az oktatási tárcát vezető, kecskeméti gyökerű Palkovics László oktatási államtitkár és a szintúgy kecskeméti gyökerű Matolcsy György és vele együtt a kecskeméti városvezetés rendkívül elszánt az egyetem alapítását illetően. Mégis  nagy bizonyossággal állatható, hogy a 2015. novemberben 12 milliárd forintos alaptőkével megalapított Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. kapcsán még nagyon sok elvtelen támadásnak lesz kitéve, a hazai oktatásba a duális képzési modellt bevezető kecskeméti felsőoktatás és vele együtt az egész térség.  

A kecskemétieknek ezért nagyon határozottan szükséges, hogy kiálljanak a leendő egyetemük mellett, ami egyben Bács-Kiskun megye első egyeteme is lenne, mert ennek a Turáni átkot felidéző általános féltékenységnek/butaságnak bizony lehet egy olyan következménye is, hogy a kecskemétihez képest lassabban fejlődő országrészek, ágazatok megfúrják a kecskeméti dinamikus fejlődési trendet. Tehát nem csupán az épülő egyetem sorsáról van mára szó, hanem a Mercedes beruházásával országos hírnevet szerző térség általános fejlődési dinamikájáról.

Bár Varga László magánszemélyként helyreigazítási pert kezdeményezett az egyik lap ellen, de láthatóan a kecskeméti városvezetés egyelőre nincs arra felkészülve és láthatóan nem is tesz érdemben annak érdekében, hogy a kialakuló Kecskeméti Egyetemnek jó megítélése legyen a hazai sajtóban, ezzel az ország nem kecskeméti lakosságában. A kecskeméti térségi média egyelőre el van foglalva mindenféle cuki kis helyi hírekkel, báli beszámolókkal és egyéb jelentéktelen történetekkel. Így a Kecskemét ellen láthatóan tudatosan hergelt országos lapok véleménye a meghatározó a hírös város ügyeit illetően, ami ha elér egy kritikus tömeget, akkor bizony összedöntheti a „Kecskeméti Álmot” amit a térségben elők nem kevés lemondással alapoztak meg a korábbi évtizedekben, és aminek az eredményeképpen mára az ország gazdasági térképén Kecskemét az ami.

Oltyán József 

Forrás: www.bacsmegye.hu

Galéria

AktuálisPallas Athéné EgyetemKecskeméti Egyetem