2024.04.25, Csütörtök
Megújul és bővül a budapesti HÉV-hálózat - videó

Megújul és bővül a budapesti HÉV-hálózat - videó

Budapest Fejlesztési Központ

2020.09.11. 14:34

Magyarország Kormánya felújítja a HÉV-hálózatot és új HÉV-kocsik is érkeznek. A csepeli és a ráckevei HÉV-eket bevezetik a belvárosba és teljesen megújul a szentendrei vonal is.

 

A hosszútávú cél az északi és déli HÉV-vonalak összekötése egy Duna alatti alagúttal – ez lesz az ötös metró. A HÉV-vonalak fejlesztése a következő évtized legjelentősebb, több százezer, az agglomerációban élő ember napi közlekedését segítő beruházás.

Magyarország kormányának három célja van Budapest közlekedésének fejlesztésével. Az első, hogy a budapestiek és a belvárosba a külvárosokból, az elővárosokból, az agglomerációból érkező utazók gyorsabban, kényelmesebben, kevesebb átszállással, vagy ha lehetséges, átszállás nélkül érjék el céljukat. A kormány kiemelt célkitűzése továbbá, hogy a bevezető utakon és a városon belül is egyre kevesebb időt töltsenek a dugókban az autósok, valamint hogy a levegő tisztább legyen, csökkenjen a légszennyezés és a széndioxid-kibocsátás. A HÉV‑ek most induló fejlesztése ezeket a fontos közlekedésfejlesztési célokat szolgálja. 

A cikk a Budapest Fejlesztési Központ támogatásával jelent meg.

KirakatBudapest Fejlesztési Központ (BFK)HÉVM5-ös metrómetrófejlesztés