2024.05.30, Csütörtök

Jelentősen megugrottak a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) pénzügyi várakozásai, átlagosan 7,1%-os árbevétel és 4,8%-os profitnövekedésre számítanak a következő egy évben. A K&H kkv bizalmi index kutatásából az is kiderült, a pénzügyeik alakulását tekintve a középvállalkozások a legoptimistábbak.

„A vállalkozások átlagosan 7,1%-os árbevétel-növekedést valószínűsítenek a következő egy évben” – idézte a piacesprofit.hu Kovács Viktor Zoltánt, a K&H kkv marketing főosztály vezetőjét. „Ez jelentős, 2,3 százalékpontos ugrás az év végi várakozásokhoz képest, egyben az elmúlt öt év legjobb eredménye.”

A cégek közel fele (49%) ugyan továbbra is 0-6% közötti növekedést feltételez, de 29-ról 37%-ra nőtt a 6% feletti bővüléssel számoló vállalkozások aránya. Alacsonyabb bevételt csupán minden kilencedik cég valószínűsít.

A szakértő kifejtette, az optimista várakozások feltehetően annak köszönhetőek, hogy folyamatosan emelkedik a lakossági fogyasztás. „A KSH első becslése szerint februárban naptárhatástól megtisztítva 6,4%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest” – mutatott rá Kovács Viktor Zoltán.

Az építőipar élénkülése tetten érhető a kkv-k várakozásaiban is, hiszen a különböző ágazatok közül az ipari, építőipari cégek árbevétel-várakozásai a legkedvezőbbek, ők átlagon felüli, 8,1%-os bővüléssel számolnak. A szektorok közül egyedül a mezőgazdasági vállalatok számolnak átlag alatti, mindössze 3%-os eredménynövekedéssel.

Ha a cégeket méretük szerint vizsgáljuk, az optimizmus a közepes cégeknél a legnagyobb, ők 9,1%-os növekedést valószínűsítenek a korábbi 5,1% helyett. A kisvállalkozások árbevétel várakozásai ugyanakkor több mint duplájára, 3,5%-ról 7,7%-ra ugrottak. A mikrovállalkozások 6,2%-os növekedést feltételeznek a korábbi 5,7%-hoz képest.

(piacesprofit.hu)

Gazdaságépítőiparpiackutatáskkv-szektor