2024.05.26, Vasárnap

Átadták csütörtökön a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) új edzőközpontját Székesfehérváron, amely TAO-támogatásból, nettó 754 millió forint felhasználásával valósult meg.

Gerő János, a beruházó Wing Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a szövetség igényei és sportszakmai szempontok alapján épült meg a Csónakázó-tó partján álló csarnok. Az épület egy 28x15 méteres meccspályát és keresztben két 26x14 méteres edzőpályát és egy konditermet foglal magában, emellett 175 fős kihúzható lelátója is van.

A többfunkciós épület szomszédságában tavaly tavasszal adtak egy új szállodakomplexumot, melyben a sportolók részére a szállás és az étkeztetés mellett orvosi szolgáltatást is biztosítanak. Az edzőcsarnokban Ímotorosan felhúzható palánkok, motoros térelválasztók, valamint tölgy sportparketta borítás van.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke beszédében hangsúlyozta: a sportcsarnok ma nem állhatna, ha a magyar kormány 2010 után nem dolgozta volna ki ki a TAO támogatási rendszert. Méltatlannak nevezte a TAO-t ért támadásokat, mert szerinte éppen a fehérvári edzőközpont a példa arra, hogy a pénzek jó helyre kerülnek. Az elnök megemlítette, hogy az elmúlt években 24 ezerről 54 ezerre nőtt az igazolt kosárlabdázók száma Magyarországon, ebben pedig a minőségi létesítmények további növekedést hozhatnak. Megjegyezte, hogy az első osztályú bajnokságokban kevesebb külföldi játékost és több magyart szeretnének látni, de ehhez olyan utánpótlásműhelyekre van szükség, mint amilyen Székesfehérváron is működik.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára korábban úgy fogalmazott, a kosárlabda „tatai edzőközpontja” épült meg, utalva más sportágak válogatottjainak központi felkészülési helyszínére. Hozzátette, a csarnok legalább két válogatott párhuzamos felkészülését szolgálja, de edzőmérkőzések játszására is alkalmas. Fontos szempont volt a diagnosztikai és terápiás lehetőségek egy helyen történő megvalósítása.

Cser-Palkovics András polgármester úgy vélte, a létesítmény az egész magyar kosárlabdát fogja szolgálni. Reményét fejezte ki, hogy más sportágak versenyzői is otthonra találnak benne.

(mti)

(képek: szekesfehervar.hu)

Galéria

Mi épül?sportberuházásoksportcsarnokSzékesfehérvár