2024.04.18, Csütörtök

Már január elején annyi a munka a készházgyártóknál, mint tavaly egész évben volt, gondot okoz ugyanakkor a szerelőcsapatok hiánya. Az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke a szerelők hazacsábítását javasolja. Az ehhez szükséges munkabéremelés szerinte 40 százalékkal csökkentené az áfacsökkentésből adódó árelőnyt.

A lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése megnövelte a készházgyártók, illetve forgalmazók megrendeléseit. Erről Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke számolt be az MTI-nek.

A cégeknek azonban gondot jelent a szerelő csapatok hiánya, amelyek nagy hányada a válságot követő időszakban külföldre ment dolgozni.

A készházépítők legjobb éve 2009-ben volt, akkor 2200 könnyűszerkezetes családi ház épült. Az akkor még készházépítő tagozatba tömörült 31 cég ebből 950 házra kapott megbízást. A megrendelések száma a múlt évben 100-ra csökkent, miközben a tagozatba tömörült cégek száma 7-re apadt.    

Az áfacsökkentés hatására a könnyűszerkezet-építő tagozatba tömörült társaságok 100 készházra kaptak megrendelést, így már január elején annyi a munka, mint tavaly egész évben volt, gondot okoz ugyanakkor a szerelőcsapatok hiánya.  

Kárpáti József úgy fogalmazott, egy-egy csapat 5 emberből áll, és tagjait nem lehet egyik napról a másikra kiképezni. A helyzet annyira rossz, hogy az újsághirdetésekre egyáltalán nincs jelentkező, így nem marad más lehetőség, mint a külföldre - leginkább Németországba - távozott szerelőcsapatok hazacsábítása. Ez azonban csak az ottani bérek itthoni megadásával lehet az elnök szerint.

Hozzátette, külföldön is fellendülőben van a készházépítés, így a jelenlegi munkaadók mindent megtesznek a szakemberek megtartásáért.

A magasabb bér miatti többlet munkadíj egy házra vetítve mintegy 2 millió forint. Egy földszint és tetőtér beépítéses ilyen ház 150 négyzetméteres alapterülettel, alapozás nélkül 30 millió forintba kerül az 5 százalékos áfával. Ez emelkedik meg a többlet szerelési díjjal 32 millió forintra. „Így máris 3 millióra olvad az áfacsökkentésből adódó 5 milliós ár-előny” - fogalmazott Kárpáti József.

(mti)

Iparági hírekkészházak