2024.04.16, Kedd

Adott a feladat az építőipar számára: jelenleg országos szinten az ingatlanoknak mindössze 9 százalékára lehet az új ingatlanokra vonatkozó 10+10 millió forintos támogatást igényelni. A szűkös kínálat miatt eddig csupán a vásárlások 15 százaléka érintett új lakásokat, a jövőben viszont ezek a tranzakciók kerülnek túlsúlyba az elemzők szerint.

A CSOK miatt várható tendenciákat a támogatás igénylésének szabályait ismertető országos roadshow első, győri állomásán elemezték. A portfolio.hu, az FHB Bank és a takarékok által szervezett fórumon Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője elmondta, országos szinten 9 százalék azon ingatlanok aránya, amelyeket a 10 plusz 10 millió forintos támogatásból lehet megvásárolni. Győr-Moson-Sopron megyében az ilyen ingatlanok aránya 16 százalék, a megyeszékhelyen pedig minden harmadik ingatlant lehet ezzel a támogatással megvásárolni.

Elmondta azt is, hogy Győr-Moson-Sopronban átlagosan 66 négyzetméteres alapterületű ingatlant lehet jelenleg megvásárolni a maximum 20 millió forintos támogatásból, amelyhez azonban önerő is szükséges.

Arról is beszámolt, hogy a felmérések szerint sokan érdeklődnek a CSOK iránt, a legtöbben a 10 plusz 10 millió forintos támogatást vennék igénybe. Véleménye szerint ez utóbbinak hagy hatása lesz majd az ingatlanpiacra, a 2014-ben megnövekedett lakásárak tovább fognak emelkedni, mind az új, mind a használt ingatlanok esetében. Úgy vélte, nő az építési telkek és az ingatlanok átlagos alapterülete is.       

Tokodi Gábor, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese szintén arról beszélt, hogy tapasztalataik szerint a legtöbben a 10 plusz 10 millió forintos támogatás iránt érdeklődnek. 

Hozzátette, arra számítanak a kedvező hitelkonstrukciók miatt, hogy változnak idén az ingatlanvásárlási szokások, és az új ingatlanok vásárlása kerül többségbe, szemben a használt lakások eddig túlsúlyával, ez idáig a vásárlások 85 százalékát tette ki. 

Területi elosztásban a legtöbben a fővárosban igényelték eddig a csokot, az igénylők 35 százaléka budapesti. A Győr-Moson-Sopron megyeiek aránya 7,5 százalék, míg Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megye 1-1 százalékkal részesedik - fűzte hozzá.     

A CSOK-ot ismertető fórumsorozat a jövő héten Pécsen, Szegeden, Szombathelyen és Kecskeméten folytatódik.

A szabályozás részletei a héten jelentek meg a közlönyben:

(mti)

Iparági hírekCSOKúj építésű ingatlanok