2024.07.23, Kedd

Elkészült a csornai napelemgyár üzemépülete. A kisalföld.hu azt írja, az Ecosolifer Kft. csornai üzeme képes lesz felvenni a versenyt akár a kínai vetélytársakkal is. A cég fejlesztési igazgatója, dr. Maczinkó István ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi legfejlettebb technológiát alkalmazzák.

Az interjúból kiderült, a vállalat munkatársai jelenleg Németországban egy hasonló üzemben tanulják a gépek üzemeltetését, további alkalmazottak felvételével fokozatosan bővítik majd a munkaerőt. A csornai gyár próbaüzeme két-három hónapon belül indul, a gyár kapacitását előszerződésekkel már lekötötték.

A Kisalföld újságírója két korábbi hazai napelemgyárat (a szolnoki és a rétsági üzem) is említett, melyeknek nem sikerült a megkapaszkodás a piacon. Az igazgató a felvetésre úgy reagált, a piacot jelenleg az olcsó termékkel nyomuló kínaiak betörése befolyásolja, amire a többi gyártó hatékonyabb, tartósabb termékekkel reagált. Szerinte a szolnoki gyárnak nem volt olyan technológiája, amivel a kínaiak nem rendelkeznek, a rétsági beruházás pedig a gazdasági válság miatt állt le.

Hangsúlyozta, Csornán a következő öt-tíz év vezető technológiáját alkalmazzák. A napelem mindkét oldaláról tud napfényt felvenni a visszaverődő fényeket is hasznosítva, így negyven-ötven százalékkal több energiát termel.

A teljes cikk itt olvasható.

Az mti korábbi híréből kiderült, a csornai napelemgyár összesen 14,5 milliárd forintból épül fel, ehhez a kormány egymilliárd forinttal járul hozzá. A beruházás 212 új munkahelyet teremt.

Az 50 ezer négyzetméteres üzem beruházását az Ecosolifer egy meghatározó európai vállalattal együttműködve valósítja meg, ám ennek nevét a cég nem árulta el. A gyár egy év alatt annyi napelemet tud gyártani, ami 300.000 ember teljes évi energiaigényét fedezheti. Az üzem kizárólag magyarországi alapanyagokat fog hasznosítani, a termelés nagy részét pedig exportálják, többek között európai, közép-ázsiai és dél-amerikai piacokra.

(kisalfold.hu, mti)

EnergetikanapenergiaüzemépítésCsorna