2024.04.16, Kedd

Befejeződött a "Kék-víz" ivóvízminőség-javító program Bács-Kiskun megye északi részén az Európai Unió és a központi költségvetés 8,3 milliárd forintos támogatásával, 10 milliárd forint összegű beruházással, annak köszönhetően negyedmillió ember jut egészséges és tiszta ivóvízhez a térségben - tájékoztatta az érintett településekből álló önkormányzati társulás csütörtökön az MTI-t.

    A közlemény szerint a projektre azért volt szükség, mert Bács-Kiskun megye északi részén a rendelkezésre álló, felszín alatti vízkészletek minősége a magas arzén-, ammónium-, vas- és mangántartalom miatt nem felelt meg az uniós elvárásoknak.
    A beruházás után az üzemeltető Bácsvíz Zrt. által szolgáltatott víz minősége minden tekintetben megfelel az előírásoknak.
    A megvalósítás érdekében harminc település összefogásával létrejött a Kék-víz Észak-Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Társulás. A projekt kivitelezője a Duna Aszfalt Kft. volt.
    A "Kék-víz" programon belül nyolc település - Lajosmizse, Kerekegyháza, Orgovány, Városföld, Nyárlőrinc, Tiszaalpár, Izsák és Bugac - önálló tisztítóművel gyarapodott. Ennek köszönhetően összesen napi 51 ezer köbmétert meghaladó új tisztítási technológiai kapacitás épült ki a térségben. 
    A projekt keretében megvalósult legnagyobb építmény a kiskunfélegyházi víztorony, amely 56 méter magas és 1500 köbméteres tározótérfogattal rendelkezik. További öt településen (Lajosmizsén, Ágasegyházán, Nyárlőrincen, Gátéren, Fülöpjakabon) épült új víztorony, valamint öt településen  (Izsákon, Petőfiszálláson, Pálmonostorán, Bugacpusztaházán, Pálmonostora-Aranyhegyen) felújították a meglévő tornyokat, 171 kilométernyi új vízvezeték építése készült el.
    A program során az érintett települések vízhálózatának részleges rekonstrukcióját is elvégezték. Az újonnan épült technológiák mellett jelentősek voltak a felújítások, így a többi között a kecskeméti 1-es és 2-es vízműtelepeken megvalósult fejlesztések is. 

mti

fotó: www.kekviz.projektkronika.hu/

Duna Aszfalt Zrt.Iparági hírek