2024.05.30, Csütörtök

Nyolcmillió eurós (mintegy 2,4 milliárd forintos) beruházással új gyártócsarnok épült a ContiTech Rubber Industrial Kft. szegedi gyárában. Az üzem gyártókapacitása 30 százalékkal nő az olajipari tömlők területén.

Katona Tamás cégvezető a tavaly elkezdett beruházást bemutató rendezvényen elmondta, a fejlesztéssel 3350 négyzetméteres gyártócsarnok épül, és ötven új munkahely jön létre. A cél a piaci részesedés bővülése.A cégvezető kifejtette, szegedi gyár idén alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepli, 160 ezer négyzetméteres alapterületen működik, és 650 munkavállalót foglalkoztat.

A gyár keverőüzemében évente mintegy 25 ezer tonna gumiipari alapanyagot állítanak elő. Itt készítik a világon a legtöbb - a főként az építőiparban és kikötőkben alkalmazott - textilbetétes hevederét. Az árbevétel csaknem felét pedig a nagyon magas műszaki hozzáadott értéket tartalmazó, szinte egyedileg a megrendelők igényeinek megfelelően gyártott olajipari tömlők adják.

Évente mintegy 25 milliárd forint értékben a 2500-3000 tömlőt készítenek, amelyek a legszigorúbb biztonsági elvárások mellett, speciális igényeknek is meg kell felelniük. Ezek közt ott van például a 3000 méteres tenger alatti mélység vagy mínusz 40 fokos hőmérséklet. E szegmensben a gyártás mellett a fejlesztés és a kereskedelem központja is Szegeden működik.

A ContiTech az elmúlt tíz évben 20 millió eurónyi beruházást hajtott végre a Tisza-parti városban. „A tömlőgyártás megújítása a helyi szakemberek által kidolgozott világszabadalommal védett technológián alapul” - közölte az igazgató.    

Az 1871-ben alapított Continental csoporthoz tartozó Contitech világpiaci részesedése az olajipari tömlők területén eléri, bizonyos termékek esetén meg is haladja a 30 százalékot.

A németországi központú Continental csoport egyike a világ legnagyobb autóipari beszállítóinak. Az 55 országban 208 ezer alkalmazottat foglalkoztató csoport öt divíziójának együttes forgalma tavaly megközelítette a 39,2 milliárd eurót. Magyarországon hat gyárral és egy gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen, és a bérelt munkaerővel együtt mintegy 7 ezer embernek ad munkát. Gyártó-, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet végez Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán, valamint Budaörsön.

(mti)

Galéria

Mi épül?Szegedüzemépítés