2024.04.23, Kedd

A célszámot a Kormányinfó tájékoztatón jelentette be Lázár János – írja a portfolio.hu. A Miniszterelnökség vezetője azt is bejelentette, hogy 2018 végére-2019 elejére a 2014-2020-as uniós ciklus összes pénzét ki akarja fizetni a kormány a pályázóknak.

A 2048 milliárdos kifizetési célról szóló döntést a miniszter nem részletezte, csak annyit mondott, hogy emögött részletes bontás van arra vonatkozóan, hogy az egyes fejlesztési területeknek pontosan mennyi pénzt kell idén kifizetnie. Ha a cél teljesül, az ebben a munkában részt vevő államigazgatási kollégák 12 havi célprémiumot fognak megkapni. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakra vonatkozóan már mintegy 3500 milliárd forintnyi pályázat megjelent, ami egyébként a 7 éves keretnek a 40%-át jelenti.

A Miniszterelnökség vezetője azt is hangsúlyozta, ezzel az idénre felpörgetett kifizetési volumennel el akarja kerülni a kormány az előző uniós ciklus kellemetlen tapasztalatait, miszerint csak nagyon lassan pörgött fel a kifizetés, így a ciklus végén kellett nagy erőfeszítéseket tenni és éppen emiatt nagyon magasra pörgött fel a kifizetési volumen.

Lázár azonban ezzel együtt azt is elismerte, a nagy kifizetési tempóval oda jutunk, hogy a kormány nemcsak kiírja 2017 nyaráig az összes új uniós pályázatot, hanem 2018 végére-2019 elejére ki is akarja fizetni.

A Portfolio cikke megjegyzi, ez még a portál elemzésében kalkulált legambiciózusabb kifizetési forgatókönyvnél is intenzívebb kifizetési pályát jelent. 

Lázár már a Portfolio tavaly őszi konferenciáján jelezte: a 2016-os növekedési aggodalmak enyhítésére (amelyet szerdán Varga Mihály is megemlített nyilatkozatában) a kormány 2016-ban is nagyon intenzív uniós támogatás kifizetést szeretne látni azután, hogy 2015-ben extrém szintre pörgött fel a kifizetés.

A miniszter október elején azt is mondta, még az 1500-1600 milliárdos kifizetéshez is nagy erőfeszítés kell, pláne az általa már akkor is megjelölt 2000 milliárdos kifizetéshez. Éppen emiatt tavaly ősszel megszületett egy nyolcpontos csomag, amely az EU-pénzek 2016-os kifizetését hivatott felgyorsítani a 2000 milliárdos cél elérése érdekében (nagy infrastrukturális projektek felgyorsítása, stb.), ami egyúttal a GDP-növekedést is pörgetné. De még ezzel együtt sem látszott biztosítottnak az, hogy a kerek 2000 milliárdos kifizetési cél elérhető lenne. Éppen ezért keringtek a fejlesztéspolitikai intézményrendszerben olyan információk az elmúlt hetekben, hogy a kormány a növekedésélénkítés érdekében még komolyabb intézkedésekkel igyekszik valóban elérni a 2000 milliárdot.

Érdemes megjegyezni, hogy szintén az idei (és a következő évekbeli) gazdasági növekedést hivatott élénkíteni a CSOK is, annak a 10+10 milliós lakástámogatási ajánlatával, illetve a 27-ről 5%-ra csökkentett áfa-kulcsával együtt.

(portfolio.hu)

Galéria

Gazdaság2014-2020-as fejlesztési időszak

Ajánljuk még