2024.06.24, Hétfő

Először épül spekulatív ipari ingatlan Magyarországon 2008 után. A Prologis 21 ezer négyzetméteren hozza létre az épületet Szigetszentmiklóson.

A hírt Kemenes László, a Prologis magyarországi alelnöke a park alapkőletételi ünnepségén jelentette be. A beruházással a szigetszentmiklósi Prologis Parkban a hetedik, Magyarországon pedig 38. épületét hozza létre az ipari ingatlanvállalat. Az amerikai cég a várhatóan 2016 harmadik negyedévében befejeződő beruházás értékét nem kívánta közölni. Az alelnök ugyanakkor elmondta, a 610 ezer négyzetméteres portfóliójukkal a magyarországi modern ipari ingatlanállomány 30 százalékát teszik ki. 

A Prologis Park Budapest-Sziget hat, teljes kihasználtsággal működő épületet foglal magába összesen 128 ezer négyzetméteren, a most kezdett fejlesztés befejeztével 15 ezer négyzetméter marad beépítetlen.

Kemenes László közölte, Szigetszentmiklós kiváló helyszín, mert folyamatos az igény, remek partnerekre és támogató önkormányzatra találtak. Hozzátette, a területen spekulatív fejlesztés folyik, ami azt jelenti, hogy még nincs bérlője az ingatlannak - ez jelzi, hogy bíznak a piacban és a helyszínben.

Az alelnök arról is beszámolt, a közép-európai régióban nagy a kereslet, tavaly 200 ezer négyzetméter fejlesztést fejeztek be, és további 10 ezer négyzetméter vásároltak, ezzel összesen 4,2 millióra emelkedett a négyzetméterszám. A vezető kiemelte, a régióban 93 százalékos a kihasználtsági mutató és 87 százalékos a bérlőmegtartási arány. Magyarországon ezek a mutatók 96, illetve 90 százalék.

Bellák Balázs, a Prologis régiós projektmenedzsmentjének vezetője elmondta, hogy a most épülő üzem kivitelezésben a magyar Market Építő Zrt. a partnerük. Hangsúlyozta, még nem építettek hasonló épületet Magyarországon, az új létesítmény a hagyományos épületekhez képest mintegy 30-40 százalékkal tud majd olcsóbban működni.

Szabó József (Fidesz-KDNP) polgármester üdvözölte a "zöld jövőre" hangsúlyt helyező szemléletet, de fontosnak nevezte azt is, hogy a beruházók bíznak a magyar gazdaságban.     

(mti)

Market Építő Zrt.Mi épül?ipari ingatlanoküzemépítés