2024.04.15, Hétfő

Átadták pénteken az osztrák Prinzhorn papíripari csoporthoz tartozó Hamburger Hungária dunaújvárosi erőművét, melyet dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Thomas Prinzhorn, a Prinzhorn Csoport tulajdonosa avatott fel. A 150 millió eurós, két éven át tartó beruházásban 160 beszállító vett részt, a hazai teljesítés részaránya 32 százalék volt.

Az áprilisban kezdődött próbaüzem után most normál üzembe helyezett erőmű évi 730 gigawattóra hőt és 280 gigawattóra áramot tud előállítani. Alkalmas a vegyes tüzelésre: szilárd tüzelőanyagokat, többek közt a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. Hasznosul tehát a korábban lerakóba kerülő termelési hulladék.

A villamos energiát korábban a piacról, részben importból, a gőz harmadát pedig a Dunaferrtől vette a gyár, azonban a saját erőmű megépítésével energia-önellátóvá váltak. Az energiaköltség ezt megelőzően a helyi gyártási kiadások 20-30 százalékát tette ki, ami jelentős versenyhátrányt okozott a társaságnak.

Az energiatermelés hatásfoka 75%-os, kiemelkedően magas az erőműben: ez a kedvező tüzelőanyag-összetétellel együtt több mint harmadával csökkenti a gyár szén-dioxid- kibocsátását. A környezetterhelés minimalizálása érdekében a legmodernebb füstgáztisztító berendezéseket szerelték be, így a működés a környező települések lakosai számára szinte észrevétlen marad.

Az új erőmű munkahelyeket is teremt: az építkezés időszakában a beruházás átlagosan 300 főnek adott munkát, míg üzembe helyezést követően mintegy 60 közvetlen munkahelyet biztosít. Ezzel a Prinzhorn Csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meghaladja az 550-et. Az erőmű ezen felül számos további Dunaújváros környéki és magyarországi vállalkozás szolgáltatásait is igénybe veszi.

A magyar papírgyártás csaknem 90%-át képviselő Prinzhorn Csoport három hazai vállalata a hulladékpapírt visszagyűjtő Duparec, a hullámalappapírt gyártó Hamburger Hungária és a hullámpapír dobozokat gyártó Dunapack. A csoport 1990 óta 600 millió eurót fektetett be Magyarországon, és évi 60 milliárd forint értékben exportál.

(magyarepitok.hu)

Galéria

Energetikaenergetikai beruházáspapíriparDunaújváros