2024.05.29, Szerda

Befejeződött az 5-ös út szegedi bevezető szakaszának felújítása, a nettó 550 millió forintból megvalósult beruházást szerdán adták át. Idén 62 kilométernyi gyorsforgalmi út épült, 305 kilométeren fejeződött be a főutak burkolatának megerősítése, 86 kilométer elkerülő út, illetve négysávúra bővített szakasz készült el Magyarországon.

Kondrik Kornél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, a Mega-Sped Kft. és a Pulzus Zrt. által elvégzett fejlesztés során 1,2 kilométer hosszan felújították a főút burkolatát, egy új körforgalom épült, gyalogátkelőhelyeket, buszöblöket és kerékpárutakat alakítottak ki.

Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a most záruló uniós ciklusban a közeledésfejlesztésre rendelkezésre álló forrásokat lehívta az ország, a kifizetések nagy része is megtörtént. Idén 62 kilométernyi gyorsforgalmi út épült, 305 kilométeren fejeződött be a főutak burkolatának megerősítése, 86 kilométer elkerülő út, illetve négysávúra bővített szakasz készült el - tudatta a politikus, a Csongrád megyében megvalósult fejlesztések közül a 47-es és az 55-ös út rekonstrukcióját kiemelve.

A térségben tervezett beruházások között Becsey Zsolt a Szeged és Hódmezővásárhely közötti villamosvasutat (tram train) és a harminc éve tervezett, vegyes funkciójú harmadik szegedi Tisza-hidat említette. A következő években is folytatódik a közút- és a vasúthálózat fejlesztése, megépül a 47-es főút hódmezővásárhelyi elkerülő szakasza, villamosítják a Békéscsaba-Szeged vasútvonalat - közölte a politikus.

A helyettes államtitkár elmondta, befejeződtek a tárgyalások Szerbiával a Tisza nemzetközi vízi úttá nyilvánításáról egészen Tokajig. Ez a teherforgalom mellett a turizmus számára is komoly fejlődési lehetőséget teremthet - tette hozzá.

B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos hangsúlyozta, az 5-ös út felújított bevezető szakasza az új csomóponttal megteremti a szegedi lézerközpont közúti kapcsolatát, és javítja a jövő tavaszra elkészülő regionális nagybani piac megközelíthetőségét.

Nagy Sándor (Együtt) szegedi fejlesztési alpolgármester közölte, a Településfejlesztési Operatív Programban a város számára rendelkezésre álló forrásból, mintegy 2 milliárd forintból új út kialakítását tervezik, amely a belvárost kapcsolná össze a lézerközponttal, illetve a szomszédságában tervezett tudományos ipari parkkal.

(mti)

(fotók: szegedma.hu)

Galéria

Útépítésútépítés