2024.04.19, Péntek
Egyházi közösségi ház született a volt hegyvidéki diszkó helyén
felsokrisztina.net

Egyházi közösségi ház született a volt hegyvidéki diszkó helyén

MTI

2017.06.19. 12:50 - Antal Zsófia

Budapest XII. kerületében, az egykori Hully Gully szórakozóhely helyett alakult ki a Felső-Krisztinavárosi Plébániához tartozó új közösségi tér.

Hirdetés

Átadták a Felső-Krisztinavárosi Plébánia új, Apor Vilmosról elnevezett közösségi házát. Az épületet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg vasárnap este.

Györgydeák Márton plébános elmondta: az Apor Vilmos téri templommal egy telken álló, Müller Ferenc építészmérnök tervei alapján újjáépített közösségi ház két és fél év alatt készült el. Az egyszintes, több mint 500 négyzetméter alapterületű épületben három termet alakítottak ki, ahol a jövőben közösségi programokat, esküvők, keresztelők utáni összejöveteleket fognak tartani.

fotó: MTI

A plébános azt is felidézte, hogy az épületet 240 millió forintért vásárolták vissza a Hully Gully diszkó bezárása után, majd a bontás során 710 tonna törmeléket hordtak ki az épületből. A közel 600 millió forintból megvalósult közösségi házat az egyházközség saját forrásból, a hívek adományaiból és az urnatemető bevételeiből, valamint a kormány 140 millió forintos támogatásából finanszírozta.

 

Az épület története során számos tulajdonos- és funkcióváltáson esett át

Az Irsy László tervezte hatalmas templom alapjait 1941-ben tették le. Az építkezés a második világháború miatt félbemaradt, a háború után az elkészült altemplomot államosították, a hatvanas években pedig szolgáltatóházat építettek rá, amelyben fodrászat és cukrászda működött. A nyolcvanas évektől mulató volt, falai között üzemelt a Budapest-szerte hírhedt Hully Gully diszkó. A szórakozóhely 1998-ban bezárt, ekkor vásárolta vissza az egyházközség - élve elővásárlási jogával - a telket és a rajta lévő épületet. Az eredeti altemplomban 2000-ben urnatemetőt alakítottak ki.

Az ezt követően évekig romosan álló épület helyére a kétezres évek közepén Makovecz Imre Kossuth-díjas építész szerette volna felépíttetni az élete fő művének szánt Szent Mihály-templomot.

A második világháború idején a környéken mind a katolikus, mind a református egyház templomot szeretett volna építeni magának, míg a katolikusok az Apor Vilmos téren, addig a reformátusok a mai MOM-park helyén, de egyik sem valósult meg. Helyettük épült az Apor Vilmos téren a korábban ideiglenes használatra tervezett katolikus templom, a református egyház pedig a Böszörményi úti vigadó épületét vette meg és alakította istentiszteleti házzá.

Mi épül?egyházi fejlesztésekXII. kerület

Hírlevél

Hirdetés