2018.07.18, Szerda
Kerékpárút és kisvasút épül Zalában
Illusztráció (magyarepitok.hu/Dernovics Tamás)

Kerékpárút és kisvasút épül Zalában

mti

2018.01.31. 14:58

Szabó Ákos

Több mint 300 millió forintból alakítják ki Letenye és két horvát település kerékpáros kapcsolatát, valamint milliárdos beruházással fejlesztik a zalai kisvasutat is.

Hirdetés

Kerékpárutakat építenek, kisvasúthálózatot korszerűsítenek és más turisztikai beruházásokat is indítanak a Mura program keretében. Letenye, illetve a horvátországi Perlak és Ludbreg együttműködésében az államhatáron átnyúlva valósul meg a több mint 300 millió forintos Happy Bike névre keresztelt biciklis útépítési projekt – derült ki Cseresnyés Péter államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.

A határ mindkét oldalán kerékpárutakat építenek, illetve a meglévő utak mellett jelölik ki őket, több helyen pihenővel és kerékpártárolókkal, illetve információs táblákkal. A környéken biciklikölcsönzőket is kialakítanak.

 

Élőhelyfejlesztési program is indul

Ezen felül a Zalaerdő Zrt. egymilliárd forintból korszerűsíti kisvasúthálózatát a térségben és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 470 millió forintból indított élőhelyfejlesztési programot a Mura folyó térségében. Korábban 2017-ben egy 38 kilométeres szakaszon kötötték össze Murakeresztúrt Nagykanizsával és Őrtilossal a szlovén határon keresztül.

 

A zalai kisvasút (zalaerdo.hu)

Farkas Szilárd, Letenye polgármestere elmondta: a 316 millió forintos Happy Bike projekt során felújítják az egyedutai városrész kultúrházát, ahol kerékpáros centrumot alakítanak ki. Az új kulturális és sportközpontban lehetővé teszik konferenciák, rendezvények szervezését is.

kerékpárútturizmuserdei kisvasutakLetenyeHorvátország