2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Új épületszárnyat épít a LATEREX az esztergomi ferences gimnáziumhoz

Új épületszárnyat épít a LATEREX az esztergomi ferences gimnáziumhoz

magyarepitok.hu

2023.06.06. 12:12 - Bíró Beáta/Hegedűs Gergely

Az intézményben tornacsarnok, tantermek és egy különböző funkciókkal ellátott zöldtető is létesül.

Hirdetés

Esztergomban június 6-án megtartották a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium új épületszárnyának és tornacsarnokának a bokrétaünnepségét. A LATEREX Építő Zrt. kivitelezésében megvalósuló bővítés során összesen 3960 négyzetméternyi új épület jön létre.

A beruházás keretében az új iskolaszárnyban az intézmény hat új tantermet, egy tornacsarnokot nyer és a ferences értékrendnek fontos közösségi terek is létesülnek. A projekt részeként az udvart is átalakítják sport- és szabadidő-funkciókkal rendelkező belső iskolaudvarrá, valamint új főbejáratot, portaszolgálatot és parkolókat hoznak létre.

A fejlesztés egyik érdekessége, hogy a tornacsarnok tetején egy többfunkciós felhasználású zöldtető kap helyet. Ez a pihenőpark többek közt kültéri oktatásra és kisebb előadások megtartására is alkalmas lesz.

Az eseményen Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere elismerését és köszönetét fejezte ki, hogy a fejlesztés elindulhatott. „Egy olyan modern, mégis a méltóságot is képviselő olyan új épületet avathatunk, amely a Ferences rendház mellett Esztergom város is büszke lehet.” Megerősítette, hogy a Ferences rendház és gimnázium mindenkor és mindenben számíthat az önkormányzat segítségére.  

 

Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere

 

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormánynak fontosak az egyházi kapcsolatok és az egyházi intézmények. „Ebből az alig 90 éves iskolából több mint négyszáz papi hivatás indult el. Ha minden egyházi iskola így teljesítene, mint az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, akkor sem a papi, sem a szerzetesi hivatásban nem lenne hiány az országban. Ha ekkora erő van egy iskolában, annak lelkisége van.”

 

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár

 

Berhidai Piusz atya, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnöke

elismerését és köszönetét fejezte ki a kivitelező LATEREX Építő Zrt. munkatársainak és emlékeztetett, hogy az ünnepség is nekik szól.

 

Berhidai Piusz atya, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnöke

 

Dr. Varga Imre Kapisztrán, ferences szerzetes, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium lelki igazgatóhelyettese beszédében megemlékezett Hársligeti Miklós atya korábbi tartományfőnökről, aki megálmodta ezt az iskolát és Nagy Arisztid atyát, aki megvalósította és a Kossuth téri front beépítésére is – amely ebben a beruházásban valósul meg – voltak tervei már 1946 körül.

 

Dr. Varga Imre Kapisztrán, ferences szerzetes, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium lelki igazgatóhelyettese

 

Gerencsér András, a LATEREX Építő Zrt. elnöke a bokrétaünnep eredetét, hagyományát és jelentőségét ismertette a jelenlévőkkel, majd az építkezés mögött álló valódi értékről és célról is beszélt.

„Az épület új szárnyának kialakítása nem csak tégla és beton, hanem egy olyan közösségi tér, amelyekben a diákok találkozhatnak, tanulhatnak, fejlődhetnek. Egy olyan hely lesz, ahol álmaikat megvalósíthatják, és ahol a sport és az oktatás összefonódik, valamint a következő generációk jövőjét formálhatják.”

 

Gerencsér András, a LATEREX Építő Zrt. elnöke

 

A megszólalások közötti szünetekben a résztvevők az iskola énekkarának előadását és egy diák szavalását hallgathatták. A beszédek után felhúzták az épület tetejére a bokrétafát.

 

 

A fejlesztésben a kollégium is bővül

Az új tornacsarnok alkalmas lesz hivatalos kosárlabda- és röplabdamérkőzések rendezésére, valamint a téli labdarúgó edzéseknek is helyet tud majd biztosítani. A nézőtér befogadóképessége száz fő, így nagyobb iskolai rendezvények megtartására is alkalmas lehet.

 

 

A tornateremhez négy új öltöző és egy új konditerem is tartozik majd. Az iskolai szárny meghosszabbodik a Kossuth Lajos utca irányába és hat új tanteremmel, valamint szellősebb, világosabb folyosókkal és aulával bővül az iskola. A kollégiumi épület is meghosszabbodik, és ezzel az étkező fölötti szintek egy-egy nagyobb közösségi térrel bővülnek majd. A mostani garázsok helyén egy új lépcsőház épül, és a kollégiumból elérhető lesz a tornaterem, valamint az iskolai szárny az udvar megkerülésével.

 

 

A fejlesztés részeként az iskola és a kollégium főbejárata is átkerül a Kossuth Lajos utcába, ahol a porta mögött egy tágas aula és az iskolai büfé várja majd az intézménybe érkezőket.

 

Látványos volt a csarnok zárófödémjének beemelése

Az épület vasbeton alaplemeze 2022 végére készült el. A tél folyamán két telepített toronydaru segítségével mostanra elkészült az épület teljes szerkezete, miközben a belső terek kialakítása is zajlik. Az építkezés egyik legjelentősebb és egyben leglátványosabb szakasza a kosárlabdacsarnok zárófödémének 8 db 21 méteres előregyártott vasbeton gerendájának beemelése és elhelyezése volt tavasszal.

 

 

A szerkezet elkészültét követően az épület a tégla homlokzatburkolattal, függönyfalak és nyílászárók beépítésével nyeri el végleges, a meglévő épületegyüttesekhez illeszkedő, történelmi városi környezethez méltó megjelenését. A létesítményt várhatóan 2024 februárjában, a második félév elején vehetik birtokba a gimnázium tanulói.

 

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Esztergombokrétaünnepoktatási beruházásiskolaépítés

Hírlevél

Hirdetés