2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Újra életre kel Orosháza 113 éves, kihasználatlan népkertje
Illusztráció - magyarepitok.hu

Újra életre kel Orosháza 113 éves, kihasználatlan népkertje

mti

2023.06.23. 09:08 - Hegedűs Gergely

A terület egy olyan egybefüggő zöldfelület, amely a belvárostól nagyjából ötperces sétára helyezkedik el; most újra elérhetővé teszik egy a vasút alatt átvezető aluljáróval.

Hirdetés

Félmilliárd forintot meghaladó uniós támogatásból újulhat meg Orosháza egykor kedvelt közparkja, a Mikolay-kert - közölte Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel. Elmondta, az 550 millió forintos forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből nyerték el. 

Kiemelte, a MÁV felújíttatja a Békéscsaba-Szeged útvonalat, ennek során figyelembe vették az önkormányzat kérését, hogy újra megnyílhasson Orosháza régi főutcája. "A gyalogosok és a kerékpárosok számára épül egy liftes aluljáró, amivel a Szőlő városrészt a belvárossal összekötő átjárót újra megnyitjuk, így Mikolay-kertet újra bekapcsoljuk a városi vérkeringésbe"

- mondta el.


Két-két teniszpálya és focipálya, valamint egy kosárpálya is épül

A parkban megújulnak a sétányok és a zöldfelületek, új sétaútvonalakat és egy szabadtéri előadások megtartására alkalmas helyszínt alakítanak ki, épül 13 parkoló, bővítik a játszóteret, valamint egy kondiparkot is terveznek. Megújul a közvilágítás és új utcabútorokat helyeznek el.   

Sportfelületeket is kialakítanak: két kisméretű futballpályát, kézilabdapályát, két teniszpályát, egy kosár-röplabdapályát; továbbá rúgófal- és asztalitenisz-funkciók kapnak helyet - fejtette ki. Tervezik továbbá, hogy összenyitják a Mikolay-kertet a Mátrai Stadion fejlesztéssel érintett területével, ahol egy pályázat keretében rekortán burkolatot kap a futópálya. A beruházás várhatóan 2024 végére készül el - tette hozzá.


A népszerű községi népkertet 1910-ben alakították ki

A Mikolay-kertet valamikori tulajdonosáról, Mikolay Istvánról nevezték el. Ő számolt be édesapjának írt levelében először az orosháziaknak az 1848-as pesti eseményekről. A népszerű községi népkertet 1910-ben alakították ki.

A terület egy olyan egybefüggő zöldfelület, amely a belvárostól nagyjából ötperces sétára helyezkedik el, ennek ellenére évtizedek óta nagyrészt kihasználatlanul áll - jegyezte meg a több mint 26 ezres lélekszámú, dél-békési város vezetője.

Mi épül?közparkOrosháza

Hírlevél

Hirdetés