2024.04.19, Péntek
Újjáépítették a vörösiszap-ömlés után kialakított ideiglenes kolontári hidat
mti

Újjáépítették a vörösiszap-ömlés után kialakított ideiglenes kolontári hidat

mti, honvedseg.hu

2018.05.11. 09:45 - Szabó Ákos

A 2010-ben hat nap alatt felépített átkelő teljesen új útburkolatot kapott. A 15 méter hosszú, felújított átkelő teherbírása 20 tonna.

Hirdetés

Elkészült Kolontár megújult hídja – derült ki a munkálatokat elvégző a Magyar Honvédség szerdai átadóján. A 2010 októberi ajkai vörösiszap-katasztrófában elsodort átkelő helyén a Honvédség már az év novemberében felépített hat nap alatt egy ideiglenes hidat, azonban annak útburkolata az évek során elhasználódott, már 2015-ben is bujavításra szorult.

 

mti

A Kolontár két részét összekötő híd fontos szerepet játszik az iszapömlést túlélő Veszprém megyei település mindennapjaiban. A Torna-patakot átszelő, most elkészült híd teherbírása 20 tonna, hossza 15 méter, szélessége pedig 5,8 méter, és mintegy napi 3000 emberátkelését biztosítja.

 

A híd az újjáépülés jelképe

A híd elengedhetetlen feltétele annak, hogy a településen az élet visszatérhessen a kerékvágásba a hatalmas károkat okozó katasztrófa után – fejtette ki a sajtótájékoztatón Schmidt Zoltán dandártábornok. A Honvédség által felújított átkelő egy partokat, településrészeket, embereket, emberi sorsokat, valamint a katonákat a civil lakossággal összekötő jelkép – tette hozzá.

 

honvedseg.hu

A Magyar Alumínium Termelő Zrt. ajka melletti tározójából 2010 október 4-én elszabaduló vörösiszap áradat felbecsülhetetlen emberi, ökológiai és gazdasági károkat okozott. Kolontár mellett Devecsert és Somlóvásárhelyet is elöntötte az ár, mely több mint 10 ember halálát okozta. Az érintett területek megtisztítása és újjáépítése hosszú feladat.

Mi épül?hídépítéshídfelújításHonvédségKolontár

Hírlevél

Hirdetés