2024.04.13, Szombat
Így nézhet ki a Nyíregyházi Állatpark jégkorszaki bemutatóhelyszíne
forrás: Gav-Art Stúdió Kft.

Így nézhet ki a Nyíregyházi Állatpark jégkorszaki bemutatóhelyszíne

MTI, szon.hu

2018.07.05. 15:15 - Antal Zsófia

Bezárható kupolájú, kilencezer négyzetméteres épületben ismerkedhetnek meg a látogatók a múlt és a jelen jeges vidékein élő állataival, s a létesítményt vízen is körbejárhatják majd.

Hirdetés

Kihirdették a Nyíregyházi Állatpark új látványossága, a jégkorszakot megelevenítő állatbemutató nyertes tervpályázatait. A hárommilliárd forintból megvalósuló fejlesztés várhatóan 2020-ban készül el.

A bíráló bizottság 4-4 millió forintos megosztott első díjat adott:

  • a Gav-Art Stúdió Kft.-nek (Gáva Attila) - fő képünkön
  • és a DEKON Kft.-nek (Horváth Sándor).

Második díjat nem adtak ki, 2 millió forintos harmadik díjjal illették az Építész Stúdió Kft.-t (Félix Zsolt). Másfél millió forintos kiemelt megvételben részesült a B5 Építészstúdió Kft. (Balázs Tibor), míg egymillió forintos rangsorolás nélküli megvételű minősítést kapott a budapesti Tarka Kft.

A Dekon Kft. tervpályázata (forrás: Dekon Kft.) - A képre kattintva galéria nyílik!

Gajdos László, az állatpark igazgatója a pályázatokról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felhívásra tizenkét pályamű érkezett. A szakmai zsűri által kiválasztott két első helyezett tervből az önkormányzat választja ki a megfelelőt, ennek alapján fog megépülni az új látványosság.

 

Megelevenedik a kardfogú tigris és a gyapjas orrszarvú

A kormány támogatásával, a Modern Városok Program keretében megvalósuló bemutató egyedülálló lesz Európában, amely húszezer évet visszapörgetve mutatná be a mamutot, a kardfogú tigrist vagy a gyapjas orrszarvút. Gajdos László kifejtette, ezeket a figurákat élethűen, úgynevezett animatronic technológiával elevenítenék meg a látogatók előtt, akik természetesen a mai sarkvidékek élővilágával is megismerkedhetnek majd.

A kéthektáros területen felépülő kilencezer négyzetméteres épület a tervek szerint bezárható kupolát kap, így nyáron az egész épületet lehűthetik a kívánt hőmérsékleti értékre, temperált helyet biztosítva az állatoknak. Itt kapnak majd helyet ugyanis a jegesmedvék kifutói és medencéi is.

A különleges jegesmedve-bemutató mellett meg lehet majd nézni a rénszarvasokat és a pingvineket, megépül a hideg tengerek élővilágát bemutató akvárium és egy különleges látogatói vízi út, amelyen a vízen is körbejárható lesz az épület.

A beruházás része az állatkert nagyszabású fejlesztési programjának: a Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésében épül a park új hotelje, a Pangea Ökocentrum és Szálloda, elkészült az új látogatóközpont, megújult a hópárduc-kifutó, emellett tervezik egy India-ház építését is.

Galéria

Mi épül?NyíregyházaModern városok programtervpályázatépítészetállatkert

Hírlevél

Hirdetés