2024.03.29, Péntek
Hatszintes vásárcsarnokkal újított Újpest
Fotós: Hajdú József/Tervező: Firka Építész Stúdió Kft.

Hatszintes vásárcsarnokkal újított Újpest

ujpest.hu, magyarepitok.hu

2018.08.28. 11:38 - Szabó Ákos

A több mint 17 ezer négyzetméteres, klimatizált bevásárlóközpont a fővárosi kerület új közösségi központja is lesz. A jelentős épület a HBM és a Kalotherm kivitelezésében készült el.

Hirdetés

Átadták a napokban Újpest 2015 óta épülő, figyelemfelkeltő új vásárcsarnokát, mely egyben kulturális központként is működik majd. A kerületi önkormányzat beruházásában és a dömösi Hídépítő-Soletanche Bachy Mélyalapozó (HBM) Kft. és a budapesti Kalotherm Építőipari Zrt. elkészült nettó 17,6 ezer négyzetméteres komplexumot már birtokba is vették a kerületiek.

 

boldogkukta.blogspot.com

 

Kétezer embernek adhatnak majd koncertet a közösségi központ két emeletén

Az elmúlt 30 év legnagyobb újpesti beruházásaként felépült hatszintes központból a klimatizált piac két szintet foglal el, a legfelső két emeleten pedig egy kulturális és közösségi centrumot is igénybe vehetnek a budapestiek, a rendezvényközpont megnyitója szeptember elsején lesz. Itt egy színház és koncerttermi funkciókat ellátó nagyteremmel (1250 álló- és 521 ülőhellyel) és kistermekkel (240 fő részére), illetve ugyanezen szinten tetőkerttel várják majd a látogatókat. Az épület harmadik, kevésbé látványos, de hasonlóan fontos részlegét a felszín alatti két szint teszi ki, ahol az árufeltöltés és -tárolás, valamint a parkolás történik.

 

Fotós: Hajdú József/Tervező: Firka Építész Stúdió Kft.

 

Szinte mindehol zöld technológiát alkalmaznak

Az épület energiatakarékos szellőző és fűtő-hűtő rendszert kapott, LED-es világítással szerelték fel, a nagy üvegfelületek pedig automatikus árnyékolást kaptak. Emellett az épületben szennyvízhőből származó energiát használnak fel a hűtéshez és a fűtéshez.

Wintermantel Zsolt kerületi polgármester a vásárcsarnokkal kapcsolatban korábban elmondta: új korszak kezdődött.

Közös erővel és akarattal együtt nyithatjuk ezt a fejezetet, és együtt őrizhetjük az újpesti piac hagyományait, ezúttal már egy városunkhoz méltó helyen

- fejtette ki a politikus.

 

Mi épül?építőipari cégekvásárcsarnokÚjpestHBM Kft.Kalotherm Építőipari Zrt.

Hírlevél

Hirdetés