2024.05.26, Vasárnap
Letették az új kajakközpont alapkövét a Velencei-tónál
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Letették az új kajakközpont alapkövét a Velencei-tónál

MTI, magyarepitok.hu

2021.11.25. 13:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. munkájával hozzájárul, hogy az akadémia megépítésével Sukoró váljon a hazai kajak-kenu utánpótlás központjává.

Hirdetés

Szeptemberben írta meg lapunk, hogy nagyszabású kajak-kenus paradicsomot építhet a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. a Velencei-tó északi partján. A több mint 43,4 milliárd forintos óriás beruházás alapkőletételi ünnepségére csütörtök délelőtt került sor. A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia projektje a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában valósul meg Sukorón.

Az ünnepi ceremónián beszédet tartott

 • Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő,
 • dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár,
 • Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár,
 • valamint Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok, 31x világbajnok kajakozó, az Akadémia elnöke.

Az új létesítmény a Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett épül meg.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Egyedülálló edzőközpont jön létre

Az alapkőletételi ünnepségen Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elmondta, hogy az akadémia megépítésével Sukoró válhat a hazai kajak-kenu utánpótlás központjává. Jelezte, hogy az utánpótláskorú versenyzők a kollégiumi szárnyban laknak majd és egyéni tanrend szerint tanulnak, ugyanakkor az akadémia a tehetségek menedzselése mellett módszertani központ is lesz. Közölte, hogy a létesítmény bruttó 55 milliárd forint hazai forrásból valósul meg és a későbbiekben az állam fogja üzemeltetni.

A komplexum 2024 harmadik negyedévében készül el.

A 19 ezer négyzetméteres főépületben lelátóval rendelkező, országos versenyek megrendezésére alkalmas versenymedencét építenek, de lesz benne

 • feszített víztükrű tanmedence,
 • multifunkciós tornacsarnok,
 • szabványos méretű kézilabda-, röplabda- és kosárlabdapálya,
 • konditermek,
 • konferenciaterem,
 • étterem,
 • közösségi helyiségek
 • és tantermek is.

A kollégiumban 66 szobát alakítanak ki, melyek közül tizennégyet kerekesszékes sportolók is akadálymentesen igénybe tudnak venni.

A másik, hétezer négyzetméteres épületben lesz a mérési központ, egy fedett tesztpálya, valamint a kajak-kenu és evezős hajók tárolója. A 137 ezer négyzetméteres udvaron műfüves labdarúgópályát, salakos teniszpályákat, rekortán futópályát, szabadtéri fitneszparkot és homokos strandröplabda-pályát hoznak létre.

Új dimenzióba helyezi a sportágat az új sportközpont

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint a minden idők egyik legeredményesebb magyar kajakozójának nevét viselő létesítmény új dimenzióba helyezi Magyarország egyik legeredményesebb sportágát, és Kovács Katalin a garancia arra, hogy élversenyzők fognak kikerülni az akadémiáról. Rámutatott, ma már semelyik sportágban nem dominálnak egyes nemzetek, egyre élesebb a verseny az érmekért, ami folyamatos fejlődést és a tudás még jobb átadását kívánja. A kiemelt akadémiákon ehhez minden feltétel adott - fűzte hozzá.

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakozó, az akadémia elnöke felidézte, hogy 11 évesen fogott először lapátot a kezében a Budapest Spartacus vízi telepén, s 19 évesen jött rá, képes lehet nagy eredményeket elérni. Ezért nagy célokat tűzött ki maga elé és mindent elért a kajak-kenuban, amit el lehetett.

Mint mondta, szomorkásan tette le a lapátot a visszavonulásakor, de szeretné visszaadni mindazt, amit a sportágtól kapott. Eleinte nyári táborokat indított, majd nagyobb célokat tűzött ki, az álom pedig az akadémia volt, aminek kialakításában a miniszterelnök is támogatta.

Kovács Katalin úgy fogalmazott:

"nem mindenkiből lehet élsportoló, nemzeti hős, olimpiai bajnok, de ha az életformája lesz a sport, akkor már bajnokká vált".

A névadó az alapkőletétel előtt élete első aranyérmét helyezte bele az urnába, amit éppen ott nyert, ahol a nevét viselő akadémia létesül.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Velencei-tósportberuházásokKovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu SportakadémiaBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)

Hírlevél

Hirdetés