2024.03.19, Kedd
Velencén lesz a kajak-kenuzás központi bázisa: a világon egyedülálló edzőközpont létesül Sukorón
Szabó Sándor / MTI

Velencén lesz a kajak-kenuzás központi bázisa: a világon egyedülálló edzőközpont létesül Sukorón

magyarepitok.hu

2021.09.22. 07:30 - Füzi Nikolett

Multifunkciós Kajak-Kenu Sportakadémiával és rendezvényhelyszínnel gazdagodik a Velencei-tó, kiválasztották a nyertes kivitelezőt a projekt megvalósításához.

Hirdetés

Nagyszabású kajak-kenus paradicsomot építenek a Velencei-tó északi partján. A projektnek köszönhetően Sukoró község válhat a magyarországi kajakozás központjává a hamarosan megépülő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia által. A létesítmény két épületből és számos szabadtéri sportterületből fog állni, amely bentlakásos sportakadémiaként és sportrendezvény helyszínként is egyaránt funkcionál majd - derült ki az uniós közbeszerzési adatokból, amelyben kihirdették a nyertes kivitelezőt is.

A tervezési és generálkivitelezési feladatokat a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. beruházásban, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. végezheti el a több mint 43,4 milliárd forintos óriás beruházás keretében.


Több ezer négyzetméteren épül a számos funkciót ellátó főépület

A most megjelent közbeszerzés szerint az akadémia főépülete nettó 19.160 négyzetméter nagyságú lesz, amelyben több funkciót ellátó területeket alakítanak ki, ezek között szerepel

  • uszoda és tornacsarnok,
  • kollégiumi szállások,
  • mobilfallal kettéválasztható étterem, a hozzá tartozó 400 adagos főzőkonyhával,
  • 200 fős szeparálható konferenciaterem,
  • 3 darab felvonó,
  • ugyanakkor irodák, valamint ezeket kiszolgáló helyiségek is részei lesznek az épületnek.

Továbbá ebben a funkcionális egységben terveznek még helyszínt biztosítani

  • 1-1 darab 130-180 négyzetméter alapterület közötti ergo-, cross-fit- és funkcionális teremnek,
  • egy 300 m2-es kondicionáló teremnek,
  • valamint 1 darab szabványos fallabda pályának is.

Az épülettömegeket összekötő földszintes közlekedőterekhez továbbá kapcsolódik még belső kertes átrium, közösségi- és klubhelyiségek, valamint egy tanterem is, ami tovább bővíti az épület felhasználásának lehetőségeit.


Uszoda, multifunkcionális tornacsarnok és kollégium is része a főépületnek

Az épületbe a tervek szerint létrehoznak egy országos versenyek lebonyolítására is alkalmas uszodát, melyben helyet kap egy 10 pályás, 50 méteres versenymedence, egy 15 méteres tanmedence és egy 250 fős fix lelátó, amihez öltözők is fognak tartozni. Az uszodához ezen felül wellness részleget is kiépítenek finn- és infraszaunával, gőzkabinnal, valamint pezsgőfürdővel.

Szintén a főépületben helyezkedik el majd egy multifunkciós tornacsarnok, amiben többféle sportpálya is helyet kaphat.

A nagy befogadó képességű terület alkalmas lehet egy szabványos méretű kézilabda pályára 250 fős mobil lelátóval, illetve a sportparkettával rendelkező felülete akár 2 darab kosár- vagy röplabda pályának is helyet adhat.

A főépületből nyíló kollégiumi épületszárnyakban 3 szinten összesen 66 darab kollégiumi szoba áll a tervben, melyek közül 2 darab teljesen akadálymentesített, további 14 darab pedig kerekesszékes sportolók elhelyezésére lesz alkalmas.

Szinte minden sporthoz külön sportpálya épül

Az akadémia részeként létrehoznak egy másik épület is, amely közel 8000 négyzetméteren fedett tesztpályaként és mérési központként, valamint kajak-kenu és evezős hajótárolóként fog funkcionálni.

Ebben az épületben található lesz egy

  • 150x11 méteres tanpálya,
  • egy 3 soros ellenáramoltatott tanmedence,
  • valamint rendelkezni fog egy 745 négyzetméteres hajótárolóval is.

A 137.000 négyzetméteres külterületen más feladatokkal együtt tereprendezést, gyepesítést és növény telepítést is végeznek a szakemberek, ezt követően számos sportolási igényt kielégítő sportpálya is megvalósul. A létesítményközpont megfelelő helyszíne lehet majd bármilyen sporteseménynek, hiszen a külterületeken létrehoznak:

  • műfüves labdarúgópályát,
  • salak burkolatos teniszpályát,
  • öntött gumi burkolatú futópályát,
  • cross fittness pályát,
  • valamint kosárlabda pályát is.


Tágas parkoló is várja majd az akadémiára érkezőket

A projekt kiterjed továbbá a telken belül 38 db új parkoló, és az ahhoz kapcsolódó utak kivitelezésére, térvilágítás kiépítésére, illetve kertészeti- és kertépítészeti kivitelezésekre.

A beruházás területén 235 db személygépjármű, valamint 4 db busz parkolóhely megépítése valósul meg. A verespálya mentén pedig 4 db új vízi úszómű is épül.


A világon is egyedülálló edzőközpontot jelent a projekt

A háromszoros olimpiai bajnok és harmincegyszeres világbajnok kajakozóról, Kovács Katalinról elnevezett intézmény helyszínválasztása is fontos szerepet tölt be: Sukorón található az utánpótlás versenyeket is lebonyolító evezős- és kajak-kenu pálya, illetve a Magyar Kajak-kenu Szövetség ebben a városban rendezi az utánpótlás-bajnokságokat és a diákolimpiákat is.

A létesítmény utánpótlás-nevelő bázisként fog működni: tehetségeket menedzsel, illetve módszertani központként is funkcionál majd. 

Különlegessége, hogy a csapatsportokban is megismert akadémiai rendszer szerint dolgoznak majd, lesz kollégium és egyéni tanrend szerint tanulhatnak a versenyzők, ahol minden szükséges elméleti oktatást egy helyen kaphatnak meg az év bármely évszakában.

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu SportakadémiaVelencei-tósportberuházásokoktatási beruházásBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Magyar Kajak-kenu Szövetségsportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés