2024.04.19, Péntek
Szerkezetkész az Újpesten épülő modern vásárcsarnok
MTI

Szerkezetkész az Újpesten épülő modern vásárcsarnok

ujpest.hu, kozbeszerzes.hu

2017.04.27. 14:24 - Antal Zsófia

Az elmúlt 30 év legnagyobb újpesti beruházása, mely 5 milliárd forintból valósul meg, a kerületi közösségi életet is erősíti majd 2018-tól.

Hirdetés

Csütörtökön megtartották az Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont bokrétaünnepségét a IV. kerületi Szent István téren. A 2015 őszén indult építkezésen, melyet a kerületi önkormányzat finanszíroz, a dömösi Hídépítő-Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft. és a budapesti Kalotherm Építőipari Zrt. a kivitelezők.

A hatszintes, akadálymentes épület a régi piaccal szemközti telken épül, ahol korábban plébánia és katolikus kultúrház állt. A 17.630 négyzetméter hasznos alapterületű komplexumból az élelmiszerpiac két szintet foglal el, klimatizált csarnokkal. Ez alatt kap helyet két szinten a mélygarázs és a technológiai-, illetve árufeltöltés, így a parkolás és a rakodás is az épület alá kerül, megszabadítva a vásárlókat a zavaró átmenő forgalomtól.

A piac látványterve (maeponline.hu)

Az új komplexum különlegessége, hogy legfelső két szintjén kulturális rendezvényközpontot alakítanak ki, benne nagyteremmel (1250 álló- és 521 ülőhellyel) és kistermekkel (240 fő részére), a legfelső szinten tetőkerttel. Az épületet energiatakarékos szellőző és fűtő-hűtő rendszerrel, LED-es világítással szerelik fel, a nagy üvegfelületeken automatikus működtetésű árnyékolók lesznek. Üzemeltetését szennyvízhő hasznosításával teszik energiatakarékossá.

A csarnok 2017. április 27-én. (fotó: MTI)

Az Újpesti Piac és Vásárcsarnok várhatóan ősszel elkészül és 2018 elején megnyitja kapuit a vásárlók előtt (a régi piac eközben még folyamatosan üzemel). A kivitelezéssel párhuzamosan megkezdődött az új piac és vásárcsarnok bérlőinek pályáztatása, az első forduló eredménye május elejére várható.

Mi épül?építőipari cégekpiacokÚjpestHBM Kft.Kalotherm Építőipari Zrt.

Hírlevél

Hirdetés