2024.02.26, Hétfő
Történelmi kiadvány segítségével restaurálják a Várban a Pénzügyminisztérium épületét
Kép: pestisracok.hu

Történelmi kiadvány segítségével restaurálják a Várban a Pénzügyminisztérium épületét

magyarepitok.hu

2018.09.13. 10:39 - Veres Ida

A századelő gótikus épülete az eredeti tervező által készített album segítségével kerül helyreállításra.

Hirdetés

Miután eldőlt, hogy az egykori Pénzügyminisztérium helyére, a Várnegyedbe költözik a választások óta újra ezt a nevet viselő korábbi Nemzetgazdasági Minisztérium, most az is kiderült, hogy melyik cégek végzik el a kivitelezést. A Szentháromság tér 6. szám alatt található épületet az 1903-as évek tervei alapján állítják helyre, a most induló munkálatokat a West Hungária Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. végzi közösen, nettó 9,8 milliárd forintból - olvasható a TED kiírásában. 

A bruttó 30 000 négyzetméter alapterületű, műemlék védelmi épület az egykori, 1908-as Fellner-album alapján kerül helyreállításra.

A Fellner Sándor által tervezett és 1904-ben megépült gótikus Pénzügyminisztérium a Mátyás-templom környezetében új központot alakított ki a városban. Az épület megalkotásában a kor kiváló műhelyei is közreműködtek: a Zsolnay kerámia gyár, Melocco Péter betonáru gyára, valamint Majorossy Géza építőmester is.
 

Az egykori Pénzügyminisztérium aulája


A történelmi külső modern belsőt rejt majd

Az nagyszabású intézmény építkezését a századfordulón a határidő előtt fejezték be. A közönség tájékoztatására Fellner illusztris kiadványt szerkesztett, amiben taglalja az építés és tervezés körülményeit, valamint a neogótikus stílus jogosultságát. A rekonstrukciós munkálatok a kiadvány segítségével korhűen tudják majd visszaadni az épület egykori részleteit.

A felújítás során megújul a homlokzat és a tető, az épületbelső pedig korszerű munkakörülményeket fog biztosítani. Visszaépítik a háború során lerombolt emeletet és rizalitot, illetve új pincegarázst és épületszárnyat is kap a létesítmény.

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekGarage Ingatlanfejlesztő Kft.VárnegyedNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

Hírlevél

Hirdetés