2024.04.20, Szombat
Új tejtermékeket is tervezhetnek Nyugat-Magyarország leendő kutatási központjában
Illusztráció (pecsinvest.hu)

Új tejtermékeket is tervezhetnek Nyugat-Magyarország leendő kutatási központjában

magyarepitok.hu

2019.05.05. 08:11 - Almási Krisztina

Az intézményben a tejipari termékek előállítása mellett az innováció is teret kap – korszerű gyártástechnológiákat dolgoznak ki, valamint természetes élelmiszeripari összetevőket is értékesítenek majd.

Hirdetés

Mosonmagyaróváron hamarosan egy Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központ építése kezdődhet meg a kivitelező megtalálása után – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A 4000 négyzetméter alapterületű intézmény sokrétű funkcióval bír majd, megtalálható lesz benne többek közt kísérleti üzem és laboratórium is.

A földszinten helyet kap egyebek mellett több akkreditált laboratórium, melyek elsősorban az élelmiszer- és gyógyszeripar számára végeznek majd komplex mikrobiológiai, valamint fizikai-kémiai laboratóriumi vizsgálatokat. Ezeken kívül létrehoznak egy tejvizsgáló laboratóriumot is, amely a nyerstej minősítésére szolgál majd.


A tejipar kiemelt szerepet kap az élelmiszeripari fejlesztésben

Szintén a földszinten létesül majd egy több mint 800 négyzetméteres tejfeldolgozó üzem, amely kutatási tevékenységet végez majd a tejiparon belül, valamint egyéb élelmiszeripari és takarmányi területeken. Ezen belül fő tevékenységek lesznek többek közt:

  • a tej komplett elsődleges feldolgozása,
  • hőkezelés és ömlesztés,
  • tejtermékek előállítása,
  • membránszeparáció és kristályosítás,
  • mikro-partikuláció, vákuumbepárlás, valamint porlasztva szárítás.

A tejfeldolgozó üzemmel szoros együttműködésben kap teret az intézményben a fejlesztés és innováció, melynek fő profiljába tartozik majd:

  • új termékek megtervezése,
  • korszerű gyártástechnológiák kidolgozása,
  • ipari adaptáció,
  • valamint új termékek minőség-ellenőrzése.


Értékesítés is zajlik majd a központban

Az intézmény kereskedelmi részlegén természetes élelmiszeripari összetevőket és adalékanyagokat fognak raktározni és értékesíteni – úgy mint tejipari enzimek, borászati élesztők, növényi kivonatok és színezékek, változatos élelmiszeripari adalékok, sajtkésztés adalékanyagai, illetve aromák.

Az épületben mintegy 355 négyzetméteren látogatóközpont is létesül majd, amely magában foglal egy könyvtárat, egy konferencia- és egy kiállítótermet is.

A beruházás keretében kiépítik az épülethez tartozó közlekedőutakat és járdákat, rendberakjak a környező zöldterületeket, valamint 60 parkolóhelyet is létrehoznak.

Mi épül?Mosonmagyaróvárkutatás-fejlesztésinnovációélelmiszeripar

Hírlevél

Hirdetés