2024.04.19, Péntek
Megújul egy Balaton-parti város egyik legrégebbi barokk műemléképülete
csodalatosbalaton.hu, monitormagazin.hu

Megújul egy Balaton-parti város egyik legrégebbi barokk műemléképülete

mti.hu

2019.06.14. 12:51 - Gyöngyösi Klaudia

A sokfunkciós közösségi terek mellett kereskedelmi egységeket is létrehoznak az egykori sörházban.

Hirdetés

Felújítják a Keszthely belvárosában található Reischl-féle sörházat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával. A leromlott állapotú ipari műemléki épületegyüttes rekonstrukciója 850 millió forintból valósul meg. A felújítások után az épültben sokfunkciós közösségi, valamint kereskedelmi-szolgáltató terek jönnek létre. A helyiségek kialakításával a keszthelyi kézműves sörfőzés alapjait is megteremthetik.

 

Látványterv

Az egykori sörház belső udvarán a romos épületmaradványok elbontásával új zöldterületet alakítanak ki. Ennek kivitelezési jogát a közbeszerzési eljárás során az Investmondi-System Kft. nyerte el. A munkaterületet a napokban veszi át a cég, a kivitelezési munkák pedig jövőre fejeződnek be.

 

A felújított szárny a mezőgazdasági termelőket hivatott segíteni

További 250 millió forint pályázati forrásból az épületegyütteshez kapcsolódó barokk szárny is megújul. Ebben az épületszárnyban szövetkezeti boltot és kiegészítő helyiségeket alakítanak ki. A kereskedelmi egységek létrehozásával a helyi mezőgazdasági termelők piacra jutását segítik.

Az épület teljes felújítása mellett olyan eszközöket - egyebek közt mérlegeket, pénztárgépeket és számítógépeket - szereznek be, amelyek azt szolgálják, hogy a helyi áruk minél hatékonyabban jussanak el a vásárlókhoz.

 

 

A fejlesztés eredményeként Keszthely egyik legrégibb barokk épülete újul meg. Az uradalmi sörházként működő épületegyüttest 1770 körül, Festetics Pál megrendelésére építették. Az üzemeltetést 1844-ben Reischl Vencel cseh származású serfőző vette át.

Mi épül?KeszthelyműemlékfelújításTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés