2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Új köntöst öltött magára a kastély, ahol II. Rákóczi Ferenc született
A kastély szinte már teljes egészében megújult, már csak az utolsó simításokon dolgoznak (ujszo.com/Németi Róbert)

Új köntöst öltött magára a kastély, ahol II. Rákóczi Ferenc született

magyarepitok.hu, mti

2021.02.13. 09:23 - Szabó Ákos

Magyar és szlovák forrásokból újult meg a szlovákiai borsi Rákóczi-várkastélyt, a sárospataki Épszer Zrt. végzi el a munkát, melynek már csak a végső feladatait fejezik be.

Hirdetés

Az uniós Interreg programban fejlesztették a szlovákiai Borsiban található Rákóczi-várkastélyt, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyét - közölte a Teleki László Alapítvány pénteken. A 20. században teljesen tönkrement szlovákiai kastélyt az 1940-es években rekonstruálták, azonban az ezredfordulóra ismét a teljes pusztulás veszélye fenyegette.

A 2018-ban elindult beruházás során több ütemben rekonstruálta az épületet a sárospataki Épszer Zrt. Jelenleg már a kastély környezetének, valamint a kastélyban helyet kapó turisztikai látványosságok kivitelezése, fejlesztése folyik. Korábban sor került az épület teljes szerkezeti felújítására, illetve többek között kerül a tető, a födém és a nyílászárók cseréjére is. Emellett kő- és falkép restaurátori munkákat is végeztek többek között.

 

A környék központi részévé válik a kastély

A fejlesztések részeként még a Bodrog felől a kastélyhoz vezető gyalogos útvonalat alakítanak ki az egykori urasági erdőn keresztül, és felújítják a kerékpáros utat is.

A kastélytól keletre elhelyezkedő területen veteményeskertet alakítanak ki, amely bemutatja a Rákócziak korában termesztett növényeket,valamint a kastélyban nyíló étterem és szálloda számára is alapanyagokat termel. A veteményeskert mellett tematikus játszótér épül.    

Modern és határokon átívelő fejlesztés

A kastélyban a hagyományos kiállítást kiegészítve épül egy szabadulószoba, valamint egy VR szoba is lesz, ahol VR szemüveget viselve pilanthatnak be a látogatók a kastély egykori mindennapjaiba.   

A projektben részt vesz Sátoraljaújhely is, ahol többek között elektromos kerékpárokat és dokkolókat helyeznek üzembe, amellyel az ide látogatók a Ronyva mentén a kastélyhoz kirándulhatnak.

Mi épül?Épszer Zrt.BorsikastélyfelújításSárospatakműemlékfelújításkerékpárút

Hírlevél

Hirdetés