2024.03.29, Péntek
Látszóbeton felületek uralják a megyeszékhely új vásárcsarnokát
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Látszóbeton felületek uralják a megyeszékhely új vásárcsarnokát

magyarepitok.hu

2021.07.13. 07:30 - Kolinek Nóra

A vásárcsarnok projektje során piachoz tartozó infrastruktúrát és parkolóházat is kialakítanak, a feladatokat a SWIETELSKY Magyarország végzi el.

Hirdetés

A tavalyi év végén írtunk arról, hogy a Modern Városok Program részeként új vásárcsarnokkal bővül a békési megyeszékhely. A SWIETELSKY Magyarország Kft. idén januárban kezdte meg a békéscsabai csarnok és a hozzá tartozó parkoló kivitelezését.

A munkálatokról Molnár András, a kivitelezés művezetője adott tájékoztatást lapunk számára. A szakember ismertette, hogy a beruházás három elemből áll össze:

  • a beruházás első eleme a fedett, nyitott, többszintes parkoló, mely egy 4260 négyzetméteres telken helyezkedik el;
  • a projekt következő részeként a meglévő piac területén lévő elavult műszaki állapotú pavilonsort elbontják, majd újjáépítik;
  • a pavilonsorral párhuzamosan pedig a vásárcsarnokot és a fedett, nyitott vásárteret a jelenlegi nagybani piac területén − a kültéri elárusító helyek elbontását követően − egy 11969 négyzetméteres telken építik meg.

A projekt keretében átalakul és megújul a piacot határoló Illésházy utca, Trefort utca és Szabó Dezső utca, ahol új zöldfelületeket és közlekedési kapcsolatokat alakítanak ki.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A parkolóház munkálataival kezdődött a kivitelezés

A kivitelezés első üteme a parkolóház megépítésével kezdődött.

A 2400 négyzetméter alapterületű, 292 férőhelyes földszintből, emeletből tetőszintből álló parkolóházban 6, elektromos autók számára kialakított töltőt is elhelyeznek.

Az első munkafázis a parkolóház területen lévő térkövezett parkolók, illetve az alatta lévő rétegrend felbontása és annak elszállítása volt. Az ezt követő cölöpalapozási munkákkal néhány hét alatt végeztek a szakemberek, ezután a fejtömbök, felmenő tartószerkezetek építési munkái következtek, majd a földszinti pillérek és falak építése zajlott.

A művezetővel történt beszélgetésünk idején kezdődtek az aszfalt, illetve térkő burkolat alatti rétegrend kialakítási munkák, továbbá a földszint feletti födém zsaluzási munkái, melyet a betonacélszerelés és a betonozás fog követni.

 

A látszóbeton felületek kialakítására kiemelt figyelmet kell fordítani

Molnár András a kivitelezés egyik kihívásaként említette, hogy a projekt a belváros frekventált helyén van, így a megnövekedett forgalom, főképp a szerdai és szombati „piaci” napokon nehezíti a kivitelezést.

Tekintettel arra, hogy a munkálatok a környéken lakókat és a piacon vásárlókat, továbbá a beszállítókat is érintik, a projekt során igyekeznek a lehetőségekhez mérten minél kevésbé terhelni a környezetet – tette hozzá.

Elmondta, hogy további kihívást jelent a parkolóház épületében az építészetileg divatos, de kivitelezést tekintve nehéz műfajnak számító látszóbeton szerkezet.

Ennél a szerkezetnél nem kapnak utólagos burkolatot a falak és pillérek, így annak megjelenésére kiemelt hangsúlyt kell fektetni.

A zsaluanyag kiválasztásától, és annak „lenyomati képének” megtervezésétől kezdve, a beton helyes receptúrájának a kiválasztásán át, a betonozás szabályos végrehajtásáig sok-sok apró dologra kell figyelni a megfelelő végeredmény érdekében.

 

Egyedi receptúra alapján készült látszóbeton szerkezetet alkalmaznak

A kivitelezés során használt speciális technológiákkal kapcsolatos kérdésünkre a művezető elmondta, hogy

„a cölöpalapozási munkák során 9-14 méter közötti mélységű cölöpalapokat készítettünk, ami Békéscsabát tekintve nem megszokott alapozási mód, illetve önmagában egy speciális alapozási szerkezet.”

A felmenő tartószerkezetek törtfehér látszóbeton felületű szerkezetek betonreceptúrájához specifikus cementet, adalékanyagokat és adalékszereket használnak, melyhez a betongyár egyedi receptúrát állított össze a tervezett szín eléréséhez − tette hozzá a szakember.

A szakember az eddigi munkafolyamatok közül a cölöpalapozást emelte ki a legérdekesebb folyamatként. A földmunkákat kora tavasszal végezték, emiatt az esős időjárás jelentősen megnehezítette a munkákat.

Molnár András végül ismertette, hogy parkolóház 2021 végén készül el, majd a pavilonsor és a fedett, nyitott vásártér építése következik.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.Békéscsabavásárcsarnok

Hírlevél

Hirdetés